Goedkoper boodschappen doen – 20 tips

Goedkoper boodschappen doen – 20 tips

Goedkoper boodschappen doen. Het blijft op je vaste lasten lijstje waarschijnlijk een van de grootste uitgaven, boodschappen. Het boodschappen budget van gezinnen varieert van enkele tientjes per week tot aan honderden euro’s per week. 

Maar hoe kan het nou dat het ene gezin van 5 een boodschappen budget van 100 euro heeft terwijl het andere gezin van 5 met 300 euro nog niet rond komt? Wij zijn op onderzoek uit gegaan en hebben de X beste tips om goedkoper boodschappen te doen.

Tip 1 Doe weekboodschappen

Doe je iedere dag boodschappen? Dan neem je iedere dag dingen mee die je niet nodig hebt. Daarnaast kun je als je weekboodschappen doet beter plannen wat je koopt. Eet je 2 gerechten met paprika? Dan kun je een voordeel verpakking paprika’s kopen. Dit soort kleine dingen maken over een hele week een flink verschil.

Tip 2 Boodschappenlijstje

De laatste keer dat je boodschappen hebt gedaan zonder boodschappenlijstje is al geweest. Ga nooit meer naar de winkel zonder dat je precies weet waarvoor je komt. Zo voorkom je dat je thuis komt met onnodige producten.

Tip 3 Check je kar

Ben je klaar met je boodschappen? Check nog even heel kritisch wat je nou eigenlijk in je kar hebt zitten. Heb je alles echt nodig en zijn er niet een paar te dure dingen tussendoor geglipt? Wees je ook bewust van wat alles kost en maak bewuste keuzes. Heb je per se een A merk product nodig of kun je het ook met een huis merk doen? 

Wil je graag bewust boodschappen doen door bijvoorbeeld biologisch vlees te kopen? Go for it! Dit kun je elders besparen door huismerk artikelen te kopen. Dat je op budget wil shoppen betekend niet dat je verkeerde producten moet kopen.

Tip 4 Goedkope supermarkt

Ben je gewend om naar de Albert Heijn te gaan? Dan is het een goed idee om in plaats daarvan eens naar de Lidl of Aldi te gaan. Dit scheelt op maandbasis ook enorm veel. Daarnaast is de kwaliteit vaak heel erg vergelijkbaar.

Onder aan dit artikel geven we nog een toelichting over wat de goedkoopste supermarkt is.

Tip 5 Ga niet met honger winkelen

Ga nooit met honger winkelen. Je bent met een lege maag eerder geneigd om te veel te kopen of dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. De kans dat je nog een extra stukje vlees koopt of een zak chips voor ’s avonds is een stuk groter.

Tip 6 Meer koken 

Als je geld wil besparen is het enorm effectief om groter in te kopen en in te vriezen. Een klein pannetje macaroni voor 2 personen kost je misschien een tientje om te maken terwijl een pan voor 6 personen je 15 euro kost. Een voordeel verpakking gehakt, grotere zak pasta, wat extra tomaten puree. Je hebt zomaar een paar extra maaltijden te pakken. Je kunt dit invriezen of bewaren in de koelkast als je van plan bent om dit snel op te gaan eten. Zeker als je in je eentje of met zijn tweeën bent kan dit enorm veel verschil maken. Kleine porties koken is enorm duur.

Je kunt er ook voor kiezen om losse groente in te vriezen. Maak je een gerecht met ui? Koop geen voorgesneden ui maar een zak uien (serieus, 100 gram gesneden ui is net zo duur als een kilo uien). Snij meerdere uien en doe dit in portie zakjes in de vriezer. Dit kun je er later weer uit halen als je het nodig hebt voor een ander gerecht. Ditzelfde kun je ook doen met paprika, courgette etc etc.

Tip 7 Drinken

Drink je veel frisdrank, bier of wijn? Dit zijn dure producten en zijn niet bepaald onmisbaar. Spreek een maximum met jezelf af. Houd je van een biertje? Koop niet meer dan een x aantal biertjes bij je weekboodschappen. Hou je van Cola? Koop 1 fles en zorg dat je het daarmee doet. Verder kun je water, koffie, thee of limonade drinken. Dit is veel goedkoper.

Tip 8 Voorraadkast

Check regelmatig je voorraadkast. Heb je nog spullen staan waar je wat mee kunt? Nog een half zakje pasta? Ligt er nog iets in de vriezer? Zorg dat je geen spullen weggooit en gebruik maakt van wat je nog op voorraad hebt. Heb je een paar random producten in je voorraadkast en weet je niet wat je ermee moet? Via receptenzoeker.com kun je de ingrediënten in je voorraadkast invullen en komen er recepten uitrollen om inspiratie op te doen.

Tip 9 Hello Fresh

Hello Fresh is misschien niet heel goedkoop (ook niet heel duur naar mijn mening maar zelf boodschappen doen blijft goedkoper). Maar als je iemand kent die Hello Fresh gebruikt kun je deze persoon vragen om een gratis box. Je kunt om Hello Fresh te proberen een complete gratis box krijgen. Hier zitten 3 gerechten in. Als je een grotere box kiest kun je ook nog een deel invriezen. Het is wel belangrijk om dit op tijd weer stop te zetten.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om Hello Fresh te houden als je budget het toe laat. Dit scheelt je weer een tripje naar de supermarkt.

Tip 10 Geld over?

Werk je met een week budget en hou je geld over? Investeer dit dan in wat voordeel verpakkingen. Bijvoorbeeld houdbare producten of een grote voorraad wc papier, shampoo of wasmiddel. Alles wat je altijd nodig hebt en goedkoper kan in bulk is interessant.

Tip 11 De markt

Sommige producten zijn ook veel goedkoper op de markt. Dingen als groente, fruit en brood bijvoorbeeld. Dit koop je vaak ook in grotere hoeveelheden maar dat kun je weer invriezen. Houd goed in je achterhoofd wat dezelfde producten je in de supermarkt zouden kosten en koop ook hier absoluut niets wat je niet nodig hebt of in kan vriezen.

Tip 12 Koop niet teveel

Zorg ervoor dat je in al je enthousiasme ook niet te veel koopt waardoor je moet weggooien. Een goedkoop brood waarvan je de helft weggooit kan nog steeds duurder zijn dan een duurder half brood. Daarnaast is weggooien natuurlijk altijd zonde. Koop dus alleen te veel van producten die je kunt invriezen of lang kunt bewaren.

Tip 13 Honig en Knorr

Ben je helemaal weg van burrito’s van Knorr? Je hoeft natuurlijk niet dit kant en klaar te kopen. Je betaald zomaar een paar euro voor wat kruiden die als je ze zelf samenstelt een fractie kosten. Zoek op internet wat lekkere recepten op en maak je eigen kruidenmix.

Tip 14 Scoupy

Scoupy is een app waarmee je korting kunt scoren. Fabrikanten gebruiken dit om consumenten bekend te maken met nieuwe producten. Op sommige producten krijg je korting en andere producten krijg je zelfs helemaal gratis. Je koopt het product in de supermarkt en stuurt een foto van het bonnetje op via de app. Vervolgens krijg je het bedrag (of een gedeelte) terug op je rekening.

Tip 15 Kijk kritisch naar aanbiedingen en acties

Een aanbieding is niet altijd goedkoper. Zijn de Witte Reus wasmiddel flessen 2 + 1 gratis? Super, maar controleer wel of een huismerk fles zonder aanbieding niet veel goedkoper is. Je kunt vaak ook liter en kiloprijzen vergelijken als je twijfelt wat het goedkoopste is.

Wees daarnaast ook kritisch op spaarzegel acties etc. Is het echt een goed idee om 1000 euro boodschappen bij de Albert Heijn te kopen voor een gratis pan die je anders misschien 2 tientjes gekost zou hebben? Ga niet blind voor aanbiedingen en acties maar kijk altijd of het wel logisch is.

Tip 16 Vegetarisch eten

Vlees is erg duur. Je kunt vaak geld besparen door 1 of 2 keer in de week vegetarisch te eten. Er zijn genoeg super lekkere Vega recepten te vinden. Daarnaast ben je ook nog eens bewust bezig. De vleesindustrie is immers niet altijd helemaal verantwoord.

Tip 17 Diepvries pizza

Een iets minder verantwoorde keuze maar wel echt een koning op het gebied van goedkoper boodschappen doen. Je koopt bij de Lidl bijvoorbeeld 4 diepvriespizza’s voor 2,50 – 4 euro. Een maaltijd voor minder dan een euro dus. Het is misschien niet heel erg gezond maar als je de rest van de week verantwoord eet kun je op zondag best een 65 cent diepvries pizzaatje en een komkommer hebben. Een goedkopere maaltijd is er eigenlijk niet.

Tip 18 Online boodschappen doen

Als je online boodschappen doet kun je in alle rust de allerbeste dealtjes opzoeken. Zorg er wel voor dat je gratis bezorging hebt en dat je wel zeker weet dat je de goedkoopste producten uit kiest. De goedkoopste supermarkten bezorgen vaak (nog) niet. Houd dus goed in de gaten of de dealtjes die je online vind wel echt goedkoper zijn.

Tip 19 Eet eens bij je ouders

Zeker als je wat jonger bent kun je best af en toe bij je ouders eten. Waarschijnlijk zien je ouders je heel graag langskomen en dit bespaart jou weer een hele avondmaaltijd. Win-Win!

Tip 20 Maak er een sport van

Last maar zeer zeker not least. Maak een sport van goedkoper boodschappen doen. Houd bij hoeveel je uitgeeft en reken het ook uit per maaltijd. Het geeft een enorme kick als je er achter komt dat je een gezonde en verantwoorde maaltijd voor een paar euro hebt samen gesteld. Maak er een sport van om super goedkope maaltijden die lekker en voedzaam zijn samen te stellen. Als je er lol in hebt is de kans ook het grootste dat dit een nieuwe gewoonte word en je structureel geld gaat besparen!

Goedkope supermarkten

Wat zijn nou eigenlijk de goedkoopste supermarkten? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan.

A Merken

Zo heeft de Consumentenbond een onderzoek gedaan naar waar A merk producten het goedkoopste zijn. Hier kwam Jumbo als goedkoopste uit. Echter was de prijs niet in iedere Jumbo supermarkt gelijk.

Boodschappen mandje

Kassa heeft een jaarlijks item genaamd het booschappen mandje. In dit item kopen ze 27 producten bij verschillende supermarkten. Ze kiezen in dit geval voor huismerken. Het totaal bedrag van dit mandje word uiteindelijk met elkaar vergeleken. In dit lijstje kwam Dirk op 1 te staan en Jumbo op 2. Gek genoeg kwamen de Aldi en Lidl als duurste uit de bus. Best opmerkelijk.

Ook de Keuringsdienst van Waarde heeft onderzoek gedaan naar de goedkoopste supermarkt. Wat daar uit kwam zie je hier onder:

Heb je zelf nog tips voor goedkoper boodschappen doen? Reageer dan even hieronder!

Ben je helemaal op dreef? Lees dan hier hoe je kunt besparen op je vaste lasten.

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.