Kan iedereen beleggen?
Kan iedereen beleggen. Veel mensen hebben het idee dat beleggen / investeren iets is voor mannen op leeftijd in dure pakken. Deze mannen worden rond gereden in een Mercedes en bellen de hele dag terwijl ze in de krant de huidige koersen lezen. Maar is dit eigenlijk nog wel zo?
Wat is beleggen?
Beleggen is investeren in bijvoorbeeld aandelen. Je kunt een heel klein stukje van een bedrijf kopen. Op het moment dat dit bedrijf goed draait word je aandeel meer waard. Het verschil tussen het bedrag waarvoor je het aandeel gekocht hebt en het later weer kunt verkopen is je winst.
Uiteraard kan het ook de andere kant op gaan. Blijkt het dat het bedrijf gefraudeerd heeft? Of vallen de kwartaal cijfers toch tegen? Dan zal je aandeel minder waard worden.
Er is ook nog een manier om te verdienen aan beleggen. Namelijk, dividend. Dividend is een percentage wat uitgekeerd word aan aandeelhouders. Sommige bedrijven betalen dividend. Sommige ook niet. Je kunt dan dus verdienen aan beleggen zonder dat de koers van het aandeel effect heeft op jouw inkomsten.
Dit is een eenvoudige samenvatting van hoe beleggen werkt.
Kan iedereen beleggen?
Vroeger was het best lastig om te beginnen met beleggen. Daarnaast waren de kosten voor beleggen enorm hoog. Je kon dus eigenlijk alleen beginnen met beleggen als je een flink bedrag had. Tegenwoordig kun je ook makkelijker met kleine bedragen beleggen. Met Apps Zoals Bux en Peaks bijvoorbeeld. Dit zijn laagdrempelige en gebruiksvriendelijke systemen om kennis te maken met de wereld van het beleggen.
Het is wel belangrijk om enige interesse te hebben voor beleggen. Zeker als je grotere bedragen belegd is het slim om research te doen naar het bedrijf waar je in gaat beleggen.
Heb je geen zin om research te doen naar individuele bedrijven? Je kunt ook beleggen in fondsen (ETF’s). Een makkelijke manier om dit te doen is via Peaks. Via Peaks beleg je in vooraf samengestelde fondsen. Het potentiële rendement is hier vaak wat lager maar het risico is ook lager.
Risico’s van beleggen
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Aandelen stijgen en dalen constant in waarde. Je kunt dus geld verdienen maar ook verliezen.
Daarom is het belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Soms is een aandeel tijdelijk minder waard. Vaak stijgt deze op termijn wel weer in waarde maar het is dus wel belangrijk dat je de tijd hebt om hier op te wachten.
De risico’s zijn per belegging enorm verschillend. Beleg je bijvoorbeeld in Tesla? De rendementen kunnen enorm zijn maar volgens critici is dit een bubbel die op knappen staat. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat dit aandeel ineens keldert op het moment dat veel mensen besluiten aandelen te verkopen.
Als je bijvoorbeeld in een S&P500 ETF belegd beleg je in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. De prijs van zo’n ETF schommelt veel minder omdat het een soort gemiddelde van al deze bedrijven word. Zo word het risico kleiner maar is het potentiële rendement ook minder.
Je kunt de risico’s van beleggen dus ook aardig inschatten. De meeste mensen beginnen met beleggen in ETF’s.
Apps om te beleggen
Er zijn tegenwoordig heel veel apps om te beleggen. In deze apps kun je vaak met hele kleine bedragen al beginnen met investeren. Ook zijn de transactie kosten vaak laag. Het is wel goed om je hier even in te verdiepen. Zo kost Peaks momenteel bijvoorbeeld 0,99 per maand en 0,5% van je belegde vermogen op jaar basis. Als je 100 euro investeert in Peaks zou je dus al 12,5 procent rendement moeten behalen om überhaupt uit de kosten te zijn. De kans dat je dat gaat halen is nihil en Peaks is dan dus ook niet interessant met dit soort bedragen.
Via Bux kun je in bepaalde aandelen beleggen zonder commissie. Je maakt dan dus helemaal geen kosten. Voor andere aandelen betaal je eenmalig 1 euro. Dit is wat overzichtelijker. Als je 100 euro belegd en 1 euro transactie kosten betaald is dit dus slechts 1%.
Verwacht rendement
Bij beleggen kan het rendement enorm variëren. Wel is het belangrijk om je te beseffen dat een rendement van 7% al een hele prestatie is. Als je 100 euro belegd zul je in een jaar dus niet ineens stinkend rijk worden. Hoe meer je belegd hoe meer je kunt verdienen.
Door structureel ene bepaald bedrag te beleggen, iedere maand weer, kun je een flink vermogen op bouwen. Als je je beleggingen lang laat staan en structureel rendement behaald krijg je te maken met zogenaamde Compound Interrest. Dit is eigenlijk rente op je rente.
Hoe dit precies werkt lees je hier: Hoeveel levert 100 euro per maand beleggen op?
Je geld laten beleggen
Je kunt er ook voor kiezen om je geld te laten beleggen door bijvoorbeeld de bank. Iedere bank heeft wel een beleggingsrekening. Ook hier zijn zowel de risico’s als de rendementen vaak wat lager. Ook brengt dit vaak kosten met zich mee. Soms is dit een percentage en soms een vaste jaarlijkse fee. Controleer altijd goed wat de kosten zijn en of het bedrag dat je in je hoofd hebt wel rendabel is. Als de kosten hoger zijn dan het verwachte rendement kun je dit beter niet doen.
Risico spreiden
Ook is het verstandig om risico’s te spreiden. Dat kun je doen door te beleggen in ETF’s, die bestaan uit meerdere bedrijven. Als je in losse aandelen belegd is het verstandig om ook risico’s te spreiden en niet al je geld in 1 specifiek bedrijf te steken. Door in verschillende aandelen of fondsen te investeren is de kans dat je ineens veel geld verliest een stuk kleiner.
Conclusie, kan iedereen beleggen?
Jazeker! Er zijn veel verschillende opties om te beginnen met beleggen. Je hoeft geen enorm vermogen te hebben en je hoeft ook niet geniaal te zijn. Het is ook niet nodig om een kantoor te huren op Wallstreet. Iedereen kan beginnen met beleggen.
Het is wel belangrijk om heel bewust te zijn over wat je precies doet. Ook moet je je niet laten leiden door emoties. Heb jij het idee dat een bepaald bedrijf de komende jaren flink gaat groeien en staat hij een dag flink in de min? Geen probleem. De koers gaat vaak met pieken en dalen. Bedenk goed wat je wil bereiken en of je voor korte of lange termijn koopt. De meeste beleggers verliezen geld doordat ze in paniek raken en op een verkeerd moment verkopen.
Het gevaar van beleggings apps is dat je super makkelijk kunt aankopen en verkopen. Dat leid vaak tot impuls beslissingen. ‘’Vroeger’’ kreeg je hooguit 1 keer per maand een update van je beleggingen en koersen. Tegenwoordig kun je de koers wel 100 keer per dag checken. Dit kun je natuurlijk doen als je dat leuk vind maar raak vooral niet in paniek als het wat minder gaat. Je moet niet emotioneel betrokken zijn bij je beleggingen. Beleggen is over het algemeen iets voor de lange termijn.
Day traden
Misschien heb je ook wel eens gehoord van day traden. Daytraders zijn mensen die constant proberen te profiteren van koersschommelingen. Ze kopen een aandeel en verkopen deze direct als ze winst gemaakt hebben. Day traden heeft wat meer weg van gokken op de koers dan van lange termijn beleggen.
Op een of andere manier hebben veel mensen een heel romantisch beeld van day traden. In de praktijk brengt dit flinke risico’s met zich mee. Zelf zou ik dus altijd gewoon kennis maken met beleggen voordat je begint te day traden. Er zijn mensen die hier enorm veel geld mee verdienen maar er zijn nog veel meer mensen die hier geld mee verliezen.
3 reacties