Week 26 – Hoe ik mij voorbereid op werkeloosheid

Mijn eigen schuld

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 25 – Hoe ik mij voorbereid op werkloosheid

Met nog één lesweek en twee rommel weken in het verschiet wordt het tijd om mij voor te bereiden op werkloosheid. Ik heb tot nu toe nog geen vooruitzichten op een baan dus een voorbereiding is wel nodig.

  1. Sparen

Gelukkig wist ik van tevoren dat ik in de zomervakantie werkloos zou raken en heb ik mij voorbereid op het ergste. Op dit moment heb ik een spaarrekening van €4.300. Daarnaast krijg ik begin volgende week nog het tweede loon van het Berechja. Ik ben van plan om ook dit loon op de spaarrekening te zetten. Dat zal €1.500 zijn wat het totaal brengt op €5.800. Hierdoor kan ik het mij veroorloven om een aantal maanden werkloos te zijn.

  1. Solliciteren

Maar ik wil natuurlijk helemaal niet leven van het spaargeld. Het liefst vind ik zo snel mogelijk een nieuwe baan om inkomen te generen. Zodra dat is gelukt ga ik mijn spaarrekening afromen naar €1.000 en zal ik de rest overmaken naar DUO. Weg met die schuld!

Ik heb op zes verschillende vacatures gereageerd in het onderwijs. Ik ben tot nu toe op één gesprek geweest, waar ik het niet ben geworden omdat ik het moest opnemen tegen iemand met een dubbele bevoegdheid. Van twee heb ik nog niks gehoord en de rest waren afwijzingen. Omdat de vakantie bijna is aangebroken heb ik ervoor gekozen om ook te gaan solliciteren buiten het onderwijs. Ik ben van de week al begonnen bij de horeca afdeling van de Hema. Volgende week ga ik nog verder kijken voor andere vacatures.

  1. Werkloosheiduitkering

Ook heb ik al onderzoek gedaan naar eventuele uitkeringen waar ik recht op heb. Omdat ik genoeg weken achter elkaar heb gewerkt heb ik recht op een WW-uitkering. Deze kan ik aanvragen een week voor mijn laatste werkdag. In mijn geval is dat 24 juli. Ik hoop natuurlijk dat ik deze uitkering niet hoef te gebruiken, maar het is verstandig om van te voren al wat dingen uit te vogelen, en dat heb ik gedaan.

  1. Weten wanneer je werkloos bent

Ik weet dat 13 juli mijn laatste week is bij mijn huidige baan. Maar ik heb nog iets meer dan 40 uur vakantie-uren. Deze smeer ik uit over twee weken. Dinsdag 2 augustus zal ik mijn laatste loon ontvangen, hierbij worden ook mijn opgebouwde eindejaarsuitkering en vakantiegeld bij uitbetaald. Dus vanaf 1 augustus ben ik officieel werkloos en vanaf 3 augustus krijg ik geen loon meer.

  1. Budgetten maken

Deze is op zich nog best wel lastig. Omdat de prijzen blijven stijgen, ik net een nieuw inkomen heb doorgegeven aan de belastingdienst en mijn toeslagen waarschijnlijk veranderen, heb ik een baan of niet?

Een budget maken voor juli is dus nog enigszins te doen, maar voor augustus wordt het dus al een stuk lastiger. We gaan gewoon uit van: niks uitgeven!!

Wat vinden jullie? Heb ik overal rekening mee gehouden? Of heb ik nog iets over het hoofd gezien? Ik hoor het graag van jullie!

Voor nu een hele fijne zondag en tot volgende week!

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Eén reactie

  1. Ik hoop dat je snel een baan vindt. Zou met de grote personeelstekorten in het onderzocht moeten lukken?
    Is er n specifieke reden waarom je zo lastig n vaste baan kunt vinden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.