Week 39 – Daar gaan we weer: energie

Mijn eigen schuld

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 39 – Daar gaan we weer: energie

Komt het ondertussen ook niet jullie strot uit? Zodra je Facebook opent of de televisie aanzet hoor of lees je alleen nog maar deze woorden: energiecrisis, energiestijging en natuurlijk de hashtag #ikredhetnietmeer. En ja ook ik ga erop achteruit, maar wanneer je al die schrijnende verhalen hoort of leest van mensen die dik €700 moeten betalen per maand, dan mag ik mij alsnog in mijn handen knijpen met mijn kleine, super geïsoleerde appartement.

De mail kwam te laat
Dus ik kreeg 16 september het mailtje van Greenchoice dat mijn prijzen allemaal op z’n minst gaan verdubbelen per 1 oktober. Foei Greenchoice! Dat mag niet.. Je moet het 30 dagen van tevoren aangeven. Greenchoice was niet de enige energiemaatschappij die deze fout maakte. Ook Eneco en Vattenfall maakte deze fout. Volgens mij kwam Eneco pas begin deze week met de nieuwe prijzen die dan per 1 oktober in zouden moeten gaan. 

Ooit gehoord van de uitdrukking: niet geschoten is altijd mis? Juist, samen met 250.000 andere Nederlanders heb ik een klacht ingediend bij mijn energiebedrijf. Daarvoor heb ik de voorbeeldbrief gedownload bij het ACM. Dit werkte voor bijna alle energiebedrijven want de meeste stellen de stijging uit tot 1 november (je moet dan wel die twee maanden hetzelfde betalen als in drie maanden wat natuurlijk belachelijk is). Maar er is natuurlijk één energiemaatschappij die de boete van het ACM voor lief neemt en laat dat nou net de energiemaatschappij zijn waar ik een variabel kwartaalcontract heb: Greenchoice. 

Toen ik lid werd van Greenchoice (erin geluld door een mannetje aan de deur, ja echt heel slecht) werd mij beloofd dat mijn energie zou komen van de plaatselijke zonnepanelenpark in handen van Greenchoice. Dus waarom alles nu verdubbeld word na de heerlijke zomer die wij hebben gehad is mij een raadsel. 

Een energierekening door de jaren heen
Maar nog even een herinnering. Wat heb ik in het verleden betaald (tot afgelopen vrijdag) voor mijn elektra en gas.

Info energiekosten

Kijk eens aan. In april toch wel een flinke verhoging ten opzichte van mijn vaste contract helemaal links. Maar in juli kwam er toch weer een verlaging. Alsnog meer dan wat ik voorheen betaalde. Dus vanaf april betaal ik €75 als voorschot in plaats van de gebruikelijke €50 die ik drie jaar lang heb betaald. 

En dan nu. Wat worden de kosten voor mij in oktober, november en december? En wat wordt mijn nieuwe maandbedrag? 

Overzicht energielasten
Nieuw termijnbedrag

Van €50 naar €120 is een stijging van 140%.
Van €75 naar €120 is een stijging van 60%.

Ik vind het nogal wat. Ten opzicht van begin dit jaar zijn mijn energiekosten (wat ik er maandelijks voor betaal) bijna 1,5x zo duur geworden.
En ik denk dat er flink wat mensen zijn die graag €120 per maand zouden willen betalen voor hun energierekening. Maar ik woon alleen, in een goed geïsoleerd nieuwbouwappartement (2017). Ik douche 2x soms 3x in de week, ik draai 2 soms 3 wasjes in de week, 1x per week de vaatwasser en ik heb geen droger. Dan klinkt €120 opeens weer als heel erg veel.

Maar voor nu kan ik er, net als jullie, helemaal niks aan doen. Het enige wat we kunnen doen is onze energieconsumptie dusdanig verkleinen dat we misschien nog iets terugkrijgen na een jaar. En voor degene die nog een vast contract hebben: echt geniet extra van dat warme huis en die warme douche, want voor veel mensen is het een luxe geworden.

De verwarming is bij mij nog niet aan geweest. En ik wil eigenlijk ook proberen om hem heel oktober niet aan te doen. Maar we gaan zien of dat lukt. Als ik begin te klappertanden dan doe ik hem wel gewoon aan!

Voor nu bedankt voor het lezen, een hele fijne zondag gewenst en tot volgende week!

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.