Gewoon DOEN!

Gewoon DOEN

Gewoon DOEN! We lopen in Nederland rond met zo’n 17 miljoen mensen en minimaal net zo veel goede ideeën. Iedereen heeft een geniaal idee, een oplossing voor een probleem of kan een huidige markt verbeteren. Echter is er maar 1 ding wat het koren echt van het kaf kan scheiden.

Waarom ook jij gewoon moet DOEN

Iedere succesvolle ondernemer of wereldverbeteraar in wat voor vorm dan ook zal je hetzelfde advies geven. Je moet gewoon doen. Niet tot in de eeuwigheid nadenken over wat je allemaal zou kunnen doen maar gewoon actie ondernemen.

Een idee is maar een heel klein stukje van een goed bedrijf. Je idee kan nog zo goed zijn maar als je niet de drive en het doorzetting vermogen hebt wat nodig is is je idee helemaal niets waard. Dit is ook direct de reden waarom je niet bang hoeft te zijn dat iemand je idee gaat stelen. Zo zijn er ook altijd mensen die een goed idee hebben maar dat niet willen delen omdat een ander er dan mee aan de haal zou kunnen gaan. Zo werkt het helemaal niet. Meestal raken deze ideeën na verloop van tijd in de vergetelheid. Terwijl als dit idee gedeeld zou worden er misschien wel andere mensen input hebben of misschien zelfs wel iets kunnen betekenen voor jouw idee.

”Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets”

Mijn oma had vroeger een tegeltje in de gang hangen met deze tekst. Ik ben dit op een of andere manier nooit vergeten en zeg dit nog regelmatig tegen mezelf. Wie geen fouten maakt of durft te maken doet meestal helemaal niets. Fouten maken is helemaal geen probleem en zorgt alleen maar voor groei.

Zelf heb ik in de geschiedenis flink wat dingen geprobeerd en daarbij ook flinke fouten gemaakt. Van websites kopen en laten ontwerpen voor 6500 euro waar niets mee gedaan is tot een advertentie campagne van 2000 euro waar geen cent uit kwam tot leveren aan een bedrijf die uiteindelijk zo’n 6000 euro aan rekeningen niet betaald heeft. Dit zijn allemaal dingen waar je van leert. Hoe vervelend het ook klinkt, wie geen fouten maakt maakt meestal niets.

Een goed voorbeeld is een webshop waar ik sinds kort bij betrokken ben. Deze webshop draaide al jaren met ongeveer dezelfde omzet. Iedere maand kwam er ongeveer hetzelfde binnen. Op het moment dat ik betrokken raakte bij het bedrijf had ik 10 ideeën om meer omzet te genereren. Ik heb in record tempo al deze ideeën getest en ben tot de conclusie gekomen dat 8 van deze ideeën super slecht waren en de omzet compleet om zeep hielpen. In een paar maanden tijd daalde de omzet drastisch. Echter waren er ook 2 dingen die erg goed werkte. Door deze 2 aanpassingen is de omzet nu ruim het dubbele van wat hij jaren lang geweest is. Op papier kan iedereen een mening hebben over deze 10 dingen en zou je er 6 jaar over kunnen overleggen maar het is veel effectiever om het gewoon uit te gaan voeren.

In mijn leven heb ik ook dingen gedaan die in eerste instantie net zo dom leken die achteraf wel goed bleken te gaan. Er zijn gelukkig veel meer dingen goed gegaan dan slecht. Maar zonder risico’s te nemen zou ik op dit moment waarschijnlijk achter een bureau zitten op een callcenter of misschien had ik wel iets anders gedaan waar ik totaal geen zin in had gehad.

Door de risico’s die ik heb genomen door gewoon te doen wat goed voelde en waar ik zelf zin in had ben ik nu in een positie dat ik eigenlijk alles kan doen waar ik zin in heb. Alle fouten die ik heb gemaakt hebben inzichten gegeven die ik op een andere manier nooit gehad zou hebben.

Jouw idee

Jouw idee, wat het ook moge zijn is pas iets waard op het moment dat je bereid bent om actie te ondernemen. Soms moet je een risico nemen om erachter te komen of iets wel of niet werkt. Maar geloof mij, zelfs erachter komen dat het niet werkt voelt vaak beter dan niets doen.

Nu zeg ik natuurlijk niet dat je direct je baan op moet zeggen en je helemaal moet storten op een idee wat wellicht niet goed is. Je moet tenslotte ook eten. Wellicht moet je zelfs je gezin onderhouden. Maar de kans dat je vandaag nog kunt beginnen met het uitvoeren van je idee is vrij groot. Dan werk je maar even extra op avonden of in het weekend. Misschien geeft het je wel een manier om te stoppen met het werk wat je minder leuk vind.

Wil je een webshop beginnen? Ga dan nu direct bezig met het zoeken van een leverancier. Registreer je domeinnaam en bedenk hoe je dit product gaat verkopen. Wil je een schilders bedrijf starten? Zet nu op je Facebook pagina dat je tegen vergoeding de kozijnen van je vrienden en familie wil schilderen. Doe het vandaag nog. Beginnen geeft enorm veel energie en brengt je inzichten die je anders nooit gaat krijgen.

Er is maar 1 manier om erachter te komen of jouw idee werkt, en dat is gewoon DOEN.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.