Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Ik ben van plan om een huis te kopen, maar hoeveel eigen geld heb ik nodig? Op deze vraag gaan we in dit artikel antwoord geven. 

Als je een huis gaat kopen is de kans groot dat je deze niet zo even cash kunt afrekenen. De meeste mensen nemen een hypotheek om het huis te financieren. In het verleden was het mogelijk om meer dan 100% van de waarde van een woning te financieren. Tegenwoordig is 100% het absolute maximum. Op het moment dat je dus meer wil bieden dan de waarde is zul je dit zelf moeten betalen. Ook moeten de kosten koper voldaan worden. Je hebt dus eigen geld nodig voor de aanschaf van een huis. We nemen de vaste kosten mee die iedereen in principe moet betalen. Uiteraard komen eventuele kosten voor een verbouwing hier nog bij.

Hypotheek adviseur (1750,- tot 2750,-)

Als eerste heb je een hypotheek adviseur nodig. De hypotheek adviseur helpt je met het aanvragen van je hypotheek. Hoeveel deze adviseur precies vraagt is afhankelijk van je situatie. Op het moment dat je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt is de aanvraag vaak duurder dan wanneer je een vaste baan hebt. Ook maakt het uit of dit je eerste woning is of dat je al een woning hebt. Als starter met een vaste baan is het tarief het laagste. Je zult dan met ongeveer 1750 euro klaar zijn. Alles wat de aanvraag ingewikkelder maakt kost wat meer. Als je een tweede woning koopt en wellicht voor jezelf werkt zul je ongeveer 2750 euro kwijt zijn.

Meer weten? Wat kost een hypotheek adviseur?

Taxatie (350,- tot 800,-)

Een taxatie heb je eigenlijk altijd nodig voor het aanvragen van je hypotheek. Als je huis bijvoorbeeld 200.000 euro waard is wil de bank natuurlijk niet 250.000 financieren. Daarom moet je van de bank eigenlijk altijd een taxatie laten doen.

Tussen verschillende taxateurs zit vaak een enorm verschil. Daarom is het goed om even te shoppen voor de juiste taxateur. Dit kost je tussen de 350 en de 800 euro.

Bouwtechnische keuring (300,- tot 600,-)

Zeker bij oudere huizen kan het verstandig zijn om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Bij een bouwtechnische keuring komt er een specialist langs om je huis grondig te inspecteren. Als je dit voor de definitieve aankoop laat doen weet je waar je aan toe bent. Soms kun je in overleg met de verkoper ook nog dingen laten repareren of wellicht zelfs de prijs nog wat drukken. Meestal kan het dus wel uit om een bouwtechnische keuring te laten doen.

Uiteraard moet je je huis dan wel aankopen onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Als je het huis al gekocht hebt kun je over het algemeen geen beroep meer doen op de verkoper.

Weten waar ze precies op letten bij een bouwtechnische keuring? Dat lees je hier: Bouwtechnische keuring

Notaris (750,- tot 1500,-)

De overdracht van een woning gebeurd bij de notaris. Deze notaris doet dit uiteraard ook niet voor niets. Bij de notaris word het huis op naam gezet en worden de betalingen gedaan. Ook hier zit weer flink verschil tussen. Je bent hiervoor 750 tot 1500 euro kwijt.

Overdrachtsbelasting (0% tot 8%)

Overdrachtsbelasting varieert tegenwoordig per situatie. Voorheen betaalde iedereen 2% van de aankoopprijs aan overdrachtsbelasting. Kocht je een huis van 200.000 euro? Dan betaalde je 4000 euro overdrachtsbelasting. Tegenwoordig ligt dat iets anders. Om ervoor te zorgen dat starters meer kans maken op de woning markt en tegelijkertijd huisjesmelkers te ontmoedigen. Op dit moment worden veel betaalbare woningen opgekocht door mensen die het huis gaan verhuren. Daarom betaal je tegenwoordig maar liefst 8% overdrachtsbelasting op het moment dat je niet zelf in de woning gaat wonen.

Vanaf 2021 is het voor starters mogelijk om eenmalig helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen. Voorwaarde is dat je onder de 35 bent en dat het huis dat je gaat kopen onder de 400.000 euro kost. Ook moet je dus zelf in de woning gaan wonen. Het hoeft niet je eerste woning te zijn.

Als je ouder bent dan 35 of een huis koopt boven de 4 ton om zelf in te wonen veranderd er niets en betaal je 2% overdrachtsbelasting.

Lees hier meer over overdrachtbelasting.

Overbieden

Tegenwoordig is het vrij normaal om meer te bieden dan de vraagprijs. In veel gevallen is dit ook meer dan de taxatiewaarde. Op het moment dat je wil overbieden zul je dit zelf moeten betalen en dit kan eigenlijk nooit via de bank. Als je wil overbieden zul je hier dus ook een bedrag voor apart moeten zetten.

Jouw situatie

Daarnaast is je persoonlijke financiële situatie ook nog van invloed. Op het moment dat je samen met je partner een huis koopt en jullie allebei een vast contract hebben met een riant salaris zal je bank jullie niet als risico zien. Op dat moment heb je vaak geen eigen geld nodig. Als je ZZP’er bent of een eigen bedrijf hebt kan de bank je zien als risico. In dat geval wil de bank niet dat je huis onder water komt te staan (hogere hypotheek dan de waarde van je woning in het slechtste geval). De bank zal dan vragen of je zelf ook een gedeelte van de woning kunt betalen. Hoeveel dit is verschilt per situatie.

Als je de woning als belegging zou willen kopen vraagt de bank meestal om 30% eigen geld. Als je zelf in de woning gaat wonen is dit vaak minder.

Nu kopen is voordelig

Als je een starter bent is het zeker een goed idee om nu te gaan kopen. De verlaagde overdrachtsbelasting is een groot voordeel. Als je een huis koopt voor bijvoorbeeld 300.000 euro bespaar je dus 6000 euro.

Conclusie, hoeveel eigen geld heb ik nodig?

De kosten die je dus moet maken voor het aanschaffen van een woning zijn in ieder geval de volgende:

– Hypotheek adviseur 1750,- tot 2750,-
– Taxatie 350,- tot 800,-
– Bouwtechnische keuring 300,- tot 600,-
– Notaris 750,- tot 1500,-
– Overdrachtsbelasting, afhankelijk van de situatie

Totaal 3150,- tot 5650,- exclusief overdrachtsbelasting.

Het is dus zeker een goed idee om even te shoppen voor de juiste partijen. Dit kan heel veel geld schelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.