Wanneer is een auto belastingvrij?

Wanneer is een auto belastingvrij?

Wanneer is een auto belastingvrij. Wil je echt serieus besparen? Voor veel mensen is besparen een soort van sport. Als je eenmaal begint kan ieder tientje wat je maandelijks kan besparen een enorme kick geven. 

Uit financieel oogpunt is geen auto natuurlijk de beste oplossing. Maar als je echt een auto nodig hebt kun je er ook voor kiezen om een oldtimer te kopen. Als je een oudere auto koopt betaal je in sommige gevallen geen wegenbelasting. Daarnaast kun je deze auto’s verzekeren voor bijna niets. Op deze manier betaal je dus alleen nog voor je brandstof en het onderhoud. 

Wanneer is een auto belastingvrij?

Een auto is in Nederland volledig belastingvrij op het moment dat deze 40 jaar oud is. Je betaald in dit geval helemaal geen wegenbelasting. 

Daarnaast kun je een speciale oldtimer verzekering afsluiten wat een fractie is van een normale auto verzekering. Echter verzeker je wel de dagwaarde van je auto. Op het moment dat je een hele unieke en dure oldtimer kiest betaal je uiteraard wel wat meer. Soms moet de auto ook getaxeerd worden.

Tegenwoordig zijn elektrische auto’s trouwens ook helemaal wegenbelasting vrij. Elektrische auto’s zijn in aanschaf vaak wel een stuk duurder natuurlijk. Omdat er in de toekomst waarschijnlijk meer elektrische auto’s dan traditionele auto’s gereden worden is deze regel niet voor altijd. De wegen moeten tenslotte nog steeds onderhouden worden. Vanaf 2026 zal er weer gewoon wegenbelasting betaald moeten worden voor elektrische auto’s.

Onderhoud

Uiteraard zijn oldtimers niet altijd even goedkoop in gebruik. Daarom is het belangrijk om een goed exemplaar uit te zoeken welke niet te veel onderhoud vereist. Online kun je prima onderzoek doen naar dit soort auto’s.

Aanschaf en afschrijving

Bij oldtimers heb je over het algemeen nauwelijks te maken met afschrijving. Sterker nog, in de meeste gevallen stijgt de auto alleen maar in waarde. Wel moet je natuurlijk goed op de auto blijven passen.

Comfort

Uiteraard lever je wel wat in op comfort. Deze auto’s zijn 40 jaar oud en hebben minder opties en veel meer lawaai dan een recente auto. Echter hebben ze vaak ook veel meer karakter en wen je gauw aan wat meer geluid. Daarnaast is geld besparen soms ook offers brengen natuurlijk.

Voorbeelden van belastingvrije auto’s

Als je op Marktplaats zoekt naar auto’s kun je instellen hoe oud een auto mag of moet zijn. Als je auto’s van 40 jaar en ouder selecteert krijg je een enorme lijst aan oldtimers. Het is wel belangrijk om goed te controleren of de auto’s enigszins te onderhouden zijn en in wat voor staat ze zijn.

Mercedes belastingvrije auto

Oude Mercedes

Vaak zijn de oudere Mercedessen betaalbaar in aanschaf, relatief betrouwbaar en er zijn veel onderdelen voor te krijgen. Daarnaast is het een auto met enorm veel charme. Niemand heeft het idee dat je geld aan het besparen bent maar eerder dat je een auto liefhebber bent met hele goede smaak.

Lelijke eend belastingvrije auto

Lelijke eend

Deze worden steeds meer geliefd en je schrijft hier dus ook weinig op af. Op het moment dat je hem in goede staat houd zal deze alleen maar meer waard worden. Daarnaast zijn dit soort auto’s super goed te onderhouden. Er zijn veel onderdelen beschikbaar en de auto’s zitten relatief simpel in elkaar.

Volkswagen kever belastingvrij

Volkswagen Kever

Een Kever is ook enorm geliefd en heel erg vergelijkbaar met een Eend. Er zijn enorm veel van dit soort auto’s gemaakt en dus ook heel veel onderdelen beschikbaar. Daarnaast sijn er ook heel veel mensen die bezig zijn met dit soort auto’s en in onderdelen handelen. Iedere monteur kan zich ook redden met dit soort auto’s omdat ze technisch vrij simpel in elkaar zitten.

Fiat 500 belastingvrije auto

Fiat 500

Opnieuw een auto met veel meer karakter dan alle Citroen c1’s ter wereld; een Fiat 500. Dit zijn fantastische auto’s om te zien. De auto is daarnaast ook nog zuinig. Je mist wel een beetje vermogen maar dat is met de meeste auto’s in het lijstje zo.

PS: Hier kun je meer ideeën op doen om te besparen op je vaste lasten.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan vooral even hieronder in de reacties weten.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.