Hoeveel verdien je met Youtube?

Hoeveel verdien je met Youtube?

Hoeveel verdien je met Youtube? Dat er geld te verdienen valt op Youtube is inmiddels wel duidelijk. Er zijn mensen die miljoenen binnen harken met het maken van video’s. Echter is de kans dat jij de volgende PewDiePie of Jelly gaat worden is niet per se aannemelijk.

Kun je ook rondkomen van een kleiner Youtube kanaal of is het misschien een leuke Side Hustle? Die vraag gaan we in dit artikel beantwoorden.

Mijn eigen kanaal

Zelf heb ik een Youtube kanaal met op moment van schrijven ongeveer 7.500 abonnees. Dit vind ik zelf best wel heel veel. Afgelopen maand zijn mijn video’s zo’n 80.000 keer bekeken en heeft dit een 286 euro opgeleverd

Hoeveel verdien je met youtube? Mijn inkomsten

Hoe verdien je geld met Youtube?

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen via Youtube. Zo kun je bijvoorbeeld merchandise verkopen, een eigen product op de markt brengen, sponsor deals binnen halen maar de meest bekende inkomsten bron is advertenties. Youtube laat voor en tijdens video’s advertenties zien. De adverteerder betaald Youtube hiervoor en deze opbrengsten worden verdeeld onder Youtube zelf en onder de maker van de video. Youtube geeft aan iets minder dan de helft van de advertentie inkomsten in te houden.

Advertentie inkomsten

Hoeveel levert een gemiddelde view op?

Dit is erg lastig te beantwoorden omdat dit heel erg verschillend is. Als je online zoekt naar informatie over dit onderwerp kom je vaak tegen dat 1000 weergaven ongeveer 1 euro opbrengen. Dit is absoluut NIET juist. Hoe specifieker de niche en hoe meer geld er in die niche omgaat hoe hoger de opbrengsten. Youtube werkt ook met een soort bied systeem. Adverteerders betalen veel meer voor gerichtere video’s. Daarom levert een kanaal over hypotheken bijvoorbeeld vele malen meer op dan een prank kanaal waar een jongere doelgroep mee aangesproken word.

Zo levert mijn kanaal ongeveer 3,75 euro op per 1000 views. Deze opbrengst per 1000 weergaven noemen de ook wel RPM, revenue per mille. Er zijn echter ook kanalen die veel meer of juist veel minder per 1000 weergaven verdienen. 

Zo zie je in onderstaande video een kanaal die specifiek praat over financiën. Dit kanaal heeft een RPM van 14,50 dollar, ongeveer 12 euro. Dit wil dus zeggen dat dit kanaal ruim 3 keer zo veel betaald krijgt per 1000 weergaven.

We vonden ook een video van Dylan Haegens. Dit is een jongen die video’s maakt voor een jongere doelgroep. Deze jongere doelgroep heeft per definitie minder geld en adverteerders vinden zijn kanaal dan ook minder interessant. Ook is de doelgroep heel gevarieerd. Er is weinig wat de onderlinge kijkers behalve leeftijd verbind. Dylan Haegens geeft zelf aan dat dit resulteert in een RPM van 0,50 tot 1,50 euro. 

Kortom, de inkomsten per 1000 weergaven kunnen dus variëren van 50 cent tot enkele tientallen euro’s afhankelijk van het publiek dat naar de video kijkt. Ook maakt het nog uit in welk land je woont. In Nederland hebben bedrijven vaak minder budget gereserveerd voor Youtube adverteren dan in sommige andere landen. Omdat het een vraag en aanbod systeem is worden de advertenties dus goedkoper op het moment dan minder mensen willen adverteren.

Wanneer kun je geld verdienen met Youtube?

In het verleden werden er heel veel clickbait video’s op Youtube gezet om advertentie inkomsten te creëren. Er werden bijvoorbeeld video’s online geplaatst met rare titels die niet klopte of andere dingen die ervoor zorgen dat er op een video geklikt werd. Deze kanalen werden op een gegeven moment weer verwijderd maar deze hadden alsnog goed verdiend aan die desbetreffende video en maakte vervolgens weer een nieuw kanaal.

Om dit fenomeen tegen te gaan heeft Youtube een systeem bedacht waarbij niet iedereen inkomsten kan genereren. Op dit moment moet je minimaal 1000 abonnees en minimaal 4000 uur (per 12 maanden) kijktijd op je kanaal hebben. Als je deze drempel haalt kun je vanaf dat moment geld verdienen. Dit zorgt voor hoogwaardige content maar zorgt er ook voor dat je niet vanaf dag 1 geld kunt verdienen met Youtube. Sterker nog, het kan best een jaar of meer duren voordat je überhaupt 1 cent kunt verdienen.

Wat je vaak ziet is dat mensen niet het geduld hebben om dit af te wachten. Je hebt een hoop doorzettingsvermogen nodig om serieus iets met Youtube te doen. Pas als je geruime tijd constant upload gaat het echt geld opleveren. Daarom is het verstandig om als je iets gaat doen met Youtube, iets te doen wat je écht leuk vind. Alleen op die manier hou je het vol om tijden lang hard te werken zonder dat het je echt iets oplevert.

Hoeveel views heb je nodig om rond te komen van Youtube?

Dit is natuurlijk de vraag waar iedereen graag antwoord op wil hebben maar helaas is dit door alle variabelen lastig te beantwoorden. Zo zul je met 200.000 weergaven op een kanaal over hypotheken rond kunnen komen maar zul je met een algemener kanaal enkele miljoenen views nodig hebben.

Youtube is een onderneming

De meeste succesvolle Youtubers zijn ook succesvolle ondernemers. Een Youtube kanaal is vaak meer dan af en toe een video uploaden. Meestal leveren sponsor deals, eigen producten en merchandise meer op dan de Youtube inkomsten zelf. Het is dus verstandig om meerdere inkomsten bronnen te creëren. De regels van Youtube veranderen met regelmaat en het is dus niet handig om alleen van Youtube en Youtube ads afhankelijk te zijn.

Conclusie 

Een Youtuber verdient aan Ads tussen de 0,50 en 20 euro per 1000 views. Dit is sterk afhankelijk van het publiek dat het kanaal trekt. Vaak zijn andere inkomsten bronnen lucratiever dan Youtube Ads. Als je echt goed geld wil verdienen aan Youtube video’s maken zul je eigenlijk naast goede content maken een ondernemer moeten zijn en actief op zoek te gaan naar goede verdienmodellen.

Vragen of opmerkingen over hoeveel verdien je met Youtube? Laat het dan gerust even weten in de reacties!

We hebben trouwens ook nog een lijstje gemaakt met de leukste Youtube kanalen over ondernemen.

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.