Hoeveel geld heb je nodig om eerder met pensioen te gaan?

Hoeveel geld heb je nodig om eerder met pensioen te gaan?

Veel mensen willen tegenwoordig graag eerder met pensioen. Logisch ook. De pensioen leeftijd word steeds hoger en mensen willen niet per se altijd blijven werken.

Voor sommige mensen is pensioen ook meer iets symbolisch dan echt willen stoppen met werken. Deze mensen willen een situatie creëren waarin ze theoretisch gezien zouden kunnen stoppen met werken en rond zouden kunnen komen. Dit geeft een gevoel van vrijheid en de mogelijkheid om echt alleen maar te doen waar je zelf zin in hebt.

Maar hoe bereik je dit nou precies? Je pensioen uit je werkende leven 30 jaar naar voren trekken is meestal geen optie. Ook de AOW kan niet naar voren getrokken worden. Je zult dus zelf iets moeten regelen.

Hoeveel geld je nodig hebt om met pensioen te gaan is vooral afhankelijk van hoeveel je uit geeft. Op het moment dat je op grote voet leeft heb je heel erg veel geld nodig om te stoppen met werken. Als je zuiniger gaat leven kan het dichterbij zijn dan je denkt. Hoeveel geld heb je nodig om met pensioen te gaan?

25 keer je jaarsalaris

Als je wil rondkomen van je rendement heb je ongeveer 25 keer je jaarsalaris nodig. Wil je een inkomen van 100.000 euro per jaar? Dan heb je ongeveer 2,5 miljoen nodig in beleggingen. Kun je het ook doen van 15.000 euro per jaar? Dan kun je ineens met pensioen met 375.000 in beleggingen.

In mijn eigen geval zou ik uit gaan van een rendement van 5% omdat ik denk dat dit makkelijk haalbaar is. In dat geval moet je 20 keer je jaarinkomen apart zetten. Dit is dus wel een klein risico. 4% is een veiliger uitgangspunt.

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van 4% per jaar. Als je een rendement van 4 procent behaald en uitsluitend dit rendement uit je beleggingen haalt heb je eigenlijk ongelimiteerd geld. Een rendement van 4% kun je altijd behalen.

Voorbeeld

Hoeveelheid inkomen per jaarBenodigde investering
€ 10.000€ 250.000
€ 15.000€ 375.000
€ 20.000€ 500.000
€ 25.000€ 625.000
€ 50.000€ 1.250.000
€ 100.000€ 2.500.000
€ 250.000€ 6.250.000

Het is misschien niet zo romantisch als dat je misschien gehoopt had maar de harde waarheid is dat de grootste kans op een vervroegd pensioen gecreëerd word op het moment dat je keihard gaat besparen. Hoe hoger je levenstandaard hoe meer geld je moet hebben om te pensioneren. Met een modaal inkomen van 36.000 euro per jaar heb je al 9 ton nodig. Als je rond kunt komen van de helft heb je aan 4,5 ton genoeg. Of deze lifestyle iets voor jou is ligt natuurlijk helemaal aan je zelf. Maar de realiteit is dat als je echt vroeg met pensioen wil gaan je ook offers zal moeten brengen of heel veel inkomen zult moeten creëren.

Wist je dat heel veel mensen bezig zijn met deze gedachtengang? Er is een hele beweging van mensen die bezig zijn met FIRE; Financial Independence and Retire Early. Lees hier meer over FIRE.

Investeringen

Wel is het belangrijk om in solide fondsen of objecten te investeren. Het is bijvoorbeeld niet handig om je gehele vermogen in crypto munten of bouwvallen te investeren zonder dat je hier echt verstand van hebt. In de ideale situatie spreid je je investeringen zodat je zo weinig mogelijk risico loopt.

Een goede optie zou vastgoed kunnen zijn. Ook kun je je spaargeld investeren in aandelen. Als je aandelen in fondsen koopt spreid je je risico en is het goed mogelijk om 4% rendement te behalen. Als je bijvoorbeeld in de S&P500 investeert kun je statistisch gezien op de lange termijn geen lager rendement halen dan 4%. JE kunt natuurlijk een crisis hebben waardoor je aandelen even minder waard worden. In de meeste gevallen zul je over langere termijn altijd meer rendement behalen. De 4% is als je normaal investeert aardig conservatief ingeschat.

Eerder met pensioen gaan

Je zult de boodschap inmiddels begrijpen; de makkelijkste manier om sneller met pensioen te gaan is minder geld uit geven. Als je nu goed verdiend kun je al beginnen met zo veel mogelijk investeren. Als je zuinig leeft en verder je volledige salaris of andere inkomstenbronnen investeert zou het best kunnen dat je eerder met pensioen kan gaan dan je zelf haf verwacht.

Meer verdienen

Heb je het idee dat je met je huidige salaris nooit genoeg kunt sparen? Dan is een side hustle misschien een goed idee. Een side hustle is een extra bron van inkomsten naast je gewone werk. Je kunt de volledige verdiensten investeren om zo sneller je vermogen op te bouwen.

De 18 beste side hustles.

Passief inkomen

Ook kun je proberen passief inkomen te creëren. Als je doel is om bijvoorbeeld 15.000 euro inkomen per jaar te hebben heb je 375.000 euro nodig. Als je ieder jaar 2000 euro passief kunt verdienen scheelt dit 50.000 euro in het bedrag dat je zou moeten beleggen. Dit is dus zeker het onderzoeken waard. Wil je meer weten over passief inkomen en over hoe je dit kunt creëren? We hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven: Passief inkomen.

Beginnen met beleggen

Wil je beginnen met het bouwen aan jouw financiële situatie? Beleggen kun je tegenwoordig op verschillende manieren doen. Belangrijk is dat je een manier kiest die bij jou past. Heb je er plezier in om tot in den treuren te lezen over verschillende bedrijven? Misschien kun je dan wel investeren in individuele aandelen. Dit brengt meer risico’s met zich mee maar als je het goed doet ook een hoger rendement. Heb je hier geen zin in en wil je minder risico lopen? Dan kun je beter voor een veiligere optie gaan door in aandelen fondsen te beleggen. Belangrijk is dat je altijd ergens voor gaat waar je je zelf goed bij voelt en waar je je zelf in verdiept hebt.

Wil je gaan beleggen? Hier kun je wat lezen over verschillende apps om te beleggen.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan vooral even hieronder weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.