Passief inkomen

Passief inkomen

Wat is passief inkomen? En hoe kom je er aan? In dit artikel behandelen we alles over passief inkomen. Ook geven we je 11 manieren om zelf passief inkomen te genereren. Onder aan dit artikel vertel ik je ook welke bronnen van passief inkomen ik zelf heb en wat deze mij op moment van schrijven opbrengen.

De verdienmodellen die we hieronder beschrijven zijn in eigenlijk alle gevallen te combineren met een vaste baan. Het belangrijkste is om ook echt te beginnen. Je kunt er na deze blog gelezen te hebben voor kiezen om het te onthouden en er later mee aan de slag te gaan maar je kunt er ook voor kiezen om vandaag nog actie te ondernemen. Begin vandaag nog met het verhuren van je auto of investeren van je tijd of geld in iets anders. Beginnen is het halve werk en zodra je de eerste passieve euro binnen hebt geeft dat je super veel energie om door te bouwen.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is geld dat binnenkomt ongeacht of je daar nou iets voor doet of niet. Er komt dus iedere maand geld binnen en dit bedrag varieert niet tot nauwelijks als je er geen energie in stopt. Je hebt dus als je op vakantie bent evenveel inkomen als dat je aan het werk bent.

Veel mensen denken bij passief inkomen aan huisjesmelkers die ooit veel geld hebben verdient en dat hebben geïnvesteerd of aan mensen die ooit eens bitcoins hebben gekocht en daar nog steeds van kunnen leven. Dit klopt inderdaad enigszins maar er zijn veel meer manieren om passief inkomen te creëren.

‘’Passief inkomen is alleen voor harde werkers’’

Huh? Passief inkomen is toch wat die jonge jongens hebben die de hele dag op het strand liggen niets te doen? En het idee van passief inkomen is toch dat je er niets voor hoeft te doen?

Klopt. Maar je kunt passief inkomen alleen maar genereren als je bereid bent om te investeren. Je kunt investeren in tijd of in geld maar je moet altijd flink investeren voordat je passief inkomen kunt genereren. Daarnaast moet je ook nog heel veel geduld hebben. In veel gevallen verdien je in eerste instantie helemaal niets of moet je veel geld investeren en duurt het vervolgens lang voordat je dit weer terug hebt verdient.

Wil je dus graag snel geld verdienen zonder er heel veel voor te doen? Dan is passief inkomen wellicht niets voor jou. Passief inkomen is uitsluitend haalbaar voor mensen die hard willen werken en geld willen investeren.

11 manieren om passief inkomen te krijgen

Maar hoe kom je nou precies aan passief inkomen? Zoals eerder aangegeven kun je alleen passief inkomen genereren door in eerste instantie te investeren. Anders zou iedereen het immers wel hebben. Je kunt natuurlijk ook op het malieveld gaan staan om te protesteren voor een basis inkomen maar de kans is groter dat je daadwerkelijk passief inkomen creëert op onderstaande manieren.

Advertenties

1. Blog

Als je aandacht hebt van mensen kun je geld verdienen door midden van advertenties. Eigenlijk precies waar ik op dit moment mee bezig ben. Ik leg jullie iets uit. Er komen hopelijk heel veel lezers naar deze blog die vervolgens op een advertentie klikken. Elke keer dat iemand op een advertentie klikt krijg ik hier geld voor. Dit is een heel klein beetje maar kan al met al flink oplopen als je veel lezers hebt. Een blog kan dus een hele mooie manier zijn om passief inkomen op te bouwen.

Hoeveel verdien je met bloggen?

2. Youtube

Een Youtube kanaal kan een super goede manier zijn van passief inkomen creëren. Op Youtube liggen enorme kansen. Veel mensen denken dat het te laat is om te beginnen met iets op Youtube. Volgens mij staat dit pas net in de kinderschoenen. Er is nog heel veel informatie niet te vinden terwijl er wel heel veel mensen zoeken. Omdat het publiek zo groot is kun je in een kleine niche nog steeds goed geld verdienen. 

Je kunt een kanaal beginnen met entertainment zoals vlogs of andere creatieve dingen. Hier moet je wel talent voor hebben. Hoe veel mensen er ook anders over denken, mensen als EnzoKnol zijn enorm getalenteerd, gemotiveerd en gigantisch harde werkers. Als je je hier 100% voor wil geven is dit zeker een manier om geld te verdienen maar er zijn ook manieren die iets minder talent behoeven.

Is er iets waar jij heel veel van weet? Dan kun je daarover vertellen op je Youtube kanaal. Ben jij een super goede stratenmaker? Dan kun je op je kanaal alles vertellen over straten maken. Leg bijvoorbeeld uit hoe je je werk voorbereid, hoe je ervoor zorgt dat je geen blessures oploopt, hoe je werk binnenhaalt als ZZP stratenmaker, hoe je een bepaald mooi motief kunt straten en ga zo maar door. Iedere keer dat iemand jouw video bekijkt verdien je hier geld aan. Dit is passief inkomen. Omdat Youtube volgens mij in de kinderschoenen staat kan dit dit potentieel zelfs groeien met de tijd.

Voordat je kunt beginnen met het genereren van inkomsten op Youtube moet je minimaal 1000 abonnees hebben en 4000 uur kijktijd. Je zult dus eerst weer flink moeten investeren in tijd voordat je geld gaat verdienen. In sommige gevallen kan dit jaren duren voordat je dit bereikt (in sommige gevallen kan het ook snel gaan trouwens). Daarom is het belangrijk om een onderwerp te kiezen dat goed bij je past. Anders is dit lastig vol te houden.

Hoeveel verdien je met Youtube?

3. Andere vormen van reclame

Je kunt ook op andere manieren adverteren voor een bedrijf. Heb je bijvoorbeeld een tuin die grenst aan een snelweg? Je zou een groot reclamebord in je achtertuin kunnen zetten. Je kunt bedrijven benaderen die hier kunnen adverteren. Ook zou je bijvoorbeeld je oom met zijn stukadoorsbedrijf kunnen vragen of hij wil adverteren met een sticker op jouw auto. Wie weet heeft hij hier wel een paar tientjes per maand voor over.

Deze andere vormen van reclame behoeven enige creativiteit maar kunnen leuk geld op leveren.

4. Digitaal product verkopen

Een digitaal product maken is een fantastische vorm van passief inkomen. Als je ergens verstand van hebt kun je bijvoorbeeld een cursus maken over dit onderwerp en dit verkopen. Je bouwt 1 keer een cursus en kunt deze vervolgens tot in de eeuwigheid verkopen mits deze relevant blijft.

Heb je bijvoorbeeld heel veel verstand van Photoshop? Je zou een Photoshop cursus kunnen bouwen en online kunnen aanbieden. 

Daarnaast kun je ook producten aanbieden die bedrijven nodig hebben. Zo maak ik zelf muziek. Ik kan dus bijvoorbeeld achtergrond muziek maken voor reclames of documentaires. Vervolgens verkoop ik het recht om deze muziek te gebruiken. Hiervoor vraag ik 20$. Op deze manier kan ik 1 achtergrondmuziekje wel 100 keer verkopen en altijd blijven verkopen. Dit kun je ook doen met bijvoorbeeld foto’s of digitale plaatjes. Alles wat een ander nodig kan hebben. Door dit voor een relatief laag bedrag aan te bieden kun je meer en vaker verkopen en bespaart de eindgebruiker een hoop geld.

Als een kleine reclamemaker bijvoorbeeld muziek voor zijn reclame zou willen laten maken is hij zomaar honderden euro’s kwijt. Als hij bij mij de rechten koopt betaald hij slechts 20$.

5. Investeren in vastgoed

Dit is een investering waar je zeker geld voor nodig hebt en ook ligt hij wellicht wat voor de hand. Toch wil ik dit graag benoemen omdat dit een fantastische inkomsten bron kan zijn. Het verhuren van huizen of bedrijfspanden is echter niet helemaal passief. Je moet een hoop doen om dit in eerste instantie mogelijk te maken. Ook moet het object onderhouden worden. Dit zou je kunnen uit besteden maar dit kost ook weer geld. Het is dus beter om zelf af en toe met een waterpomp tang langs te rijden. In de meeste gevallen zijn het kleine problemen die prima op te lossen zijn.

Om te investeren in vastgoed moet je wel geld hebben. Als je een huis aankoopt voor de verhuur en je kunt deze niet zo betalen heb je een hypotheek nodig. Een normale particuliere hypotheek is echter wel makkelijker te krijgen. Waar je bij een normale hypotheek tot 100% (excl. kosten koper) kunt financieren is dit bij een hypotheek voor een huis wat je wil verhuren vaak slechts 60%. Dit wil zeggen dat je ongeveer 40% van het bedrag zelf moet inleggen.

Op vastgoed behalen de meeste mensen tussen de 4 en de 8 procent rendement. Dit is na aftrek van kosten voor onderhoud etc. Dit betekend dat je als je bijvoorbeeld 200.000 euro zou investeren je hier 8.000 tot 16.000 euro per jaar voor terug krijgt. Op deze manier kun je wel uitrekenen hoeveel je zou moeten investeren om rond te komen van vastgoed.

6. Investeren in aandelen

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Investeren in aandelen. Dit was een aantal jaar geleden nog erg ingewikkeld maar word steeds makkelijker. Ik investeer zelf via DeGiro. Hier kun je laagdrempelig investeren op de beurs. Je moet wel research doen en bepaalde toetsen af leggen voordat je kunt beginnen met investeren maar het is in principe voor iedereen goed te doen.

Je kunt ervoor kiezen om te investeren in individuele aandelen of ETF’s. 

Individuele aandelen

Individuele aandelen zijn bedrijven zoals bijvoorbeeld Apple of Facebook. Investeren in een individueel bedrijf brengt meer risico’s met zich mee. De potentiële winsten en verliezen zijn hoger. Als je echt vertrouwen hebt in een bepaald bedrijf en bereid bent je hier goed in te verdiepen kan dit een fantastische manier van investeren zijn. Houd wel altijd in gedachten dat je het geld wat je investeert ook kunt verliezen. Je kunt het beste investeren met geld wat je op de lange termijn kunt missen. Als je tussentijds moet opnemen kan het zijn dat je aandelen op dat moment veel minder waard zijn.

ETF’s

ETF’s zijn fondsen. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in de S&P500 wat een verzameling is van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Ook kun je investeren in bijvoorbeeld goud of andere grondstoffen. Deze ETF’s schommelen veel minder en gaan historisch gezien eigenlijk altijd omhoog. Deze prijzen schommelen. Soms hebben we een crisis maar deze fondsen krabbelen eigenlijk altijd weer op. Dit is dus een veiligere manier van investeren.

Veel investeerders verdienen +/- 5% tot 7% rendement. Zoals eerder aangegeven zijn de potentiële winsten en verliezen bij individuele aandelen veel groter. Ook hier kun je dus gemakkelijk uitrekenen hoeveel je zou moeten investeren om een bepaald rendement te behalen.

Doe altijd goed onderzoek voordat je gaat investeren en kies iets waar jij je prettig bij voelt. Ook is het ten zeerste aan te raden om altijd te investeren met geld wat je kunt missen. Als je aandelen moet verkopen om een nieuwe wasmachine te kopen kan het zijn dat je gedwongen op een slecht moment moet verkopen en dat kost geld.

Warren Buffet (Investeert miljarden) zei ooit dat hij in de financiële crisis in 2008 geen geld heeft verloren, simpelweg door niet te verkopen. Zijn vermogen werd wellicht zo’n 26 miljard minder waard maar omdat hij geen overhaaste beslissingen heeft genomen heeft hij uiteindelijk geen cent verloren. Dit kun je alleen doen met een ijzersterke maag, geduld en geld dat je kunt missen.

7. Verhuren

Iets wat je nu al bezit kan ook zorgen voor semi passief inkomen. Zo kun je bijvoorbeeld je garage ombouwen tot appartement en deze verhuren op AirBNB. Maar je kunt ook iets kleinere dingen verhuren. Zo heb je bijvoorbeeld platformen waar je je auto kunt verhuren op de momenten dat je deze zelf niet gebruikt. Hier moet je vaak nog wel wat voor doen maar als het eenmaal loopt is het eigenlijk passief. Eigenlijk heb je hiervoor ook een investering in geld gedaan maar dit heb je enige tijd geleden al gedaan. Je hoeft dus niet opnieuw te investeren voor dit verdienmodel.

Verhuren kun je ook doen met andere objecten die je bezit zoals een aanhangwagen, een steiger of wellicht een mooie camera of iets dergelijks.

8. Dropshipping

Zelf ben ik totaal geen liefhebber van dit model en vind ik het ook geen lange termijn plan maar er valt wel goed geld te verdienen. Ik kan dit dus eigenlijk niet negeren.

Dropshipping is een product verkopen zonder dat je deze zelf in huis hebt. Je begint een webshop waar je producten aanbied. Vervolgens laat je dit product direct door de leverancier versturen en maak jij hier winst op. Omdat dit allemaal geautomatiseerd kan worden kost dit je bijna geen tijd en is dit dus passief inkomen.

Veel dropshippers maken gebruik van Ali Express. De producten die ze daar tegenkomen bieden ze aan voor een hogere prijs en hebben ze zelf niet in huis. Op zich klinkt dit als slapend rijk worden en je kunt ook slapend geld verdienen als je dit goed aanpakt maar de praktijk valt meestal tegen. Je bent nog wel veel bezig met klantenservice, je klant moet erg lang wachten op het product en je bent afhankelijk van de leverancier. Ook hebben deze webwinkels vaak rijen ontevreden klanten. 

Al met al kunnen we inmiddels concluderen dat de meeste dropshipping webshops het niet lang volhouden. Veel mensen beginnen zo’n webshop en investeren hier veel tijd in, vervolgens worden er kosten gemaakt om het product te verkopen. Er blijft dan over het algemeen weinig over en zeker als je op korte termijn stopt levert dit vaak weinig op behalve een slechte naam en veel frustraties.

Er zijn mensen die hier serieus veel geld mee verdienen maar ik ben niet zo fan van dit verdienmodel.

9. Webshop

Webshops kun je ook tot in den treuren automatiseren. Als je bijvoorbeeld een goed product hebt kun je deze online verkopen via Facebook, Google Shopping etc. Het is belangrijk om een goed product uit te zoeken of te creëren waar je zelf niet te veel werk aan hebt. Ik heb zelf meerdere webshops waaronder een webshop met zo’n 700 producten. Dit is enorm veel werk en hier is iemand fulltime mee aan het werk om iedere dag alle bestellingen te verwerken. Niet bepaald passief dus.

Daarnaast heb ik ook een webshop met 16 producten welke ook relatief duur zijn. Voor het inpakken van deze webshop ben ik iedere dag misschien 5 minuten bezig en toch levert deze webshop op moment van schrijven al zo’n 2500 euro omzet en 750 euro winst per maand op. Niet gek toch?

Als je wil dat een webshop zo passief mogelijk is is het dus belangrijk om van te voren een goed product uit te zoeken. Als je dit product gevonden hebt kun je dingen gaan automatiseren en er uiteindelijk voor zorgen dat je er bijna geen werk van hebt.

10. Affiliate marketing

‘’De beste stuurlui staan aan wal’’. Heb jij ook wel eens dat je naar een product of bedrijf van iemand anders kijkt en denkt; ‘’Die zou wel 2 keer zo veel kunnen verkopen’’?

Affiliate marketing is het verkopen van het product van iemand anders. Je zoekt een manier om een product te verkopen via een blog, je Instagram, Youtube of misschien heb je wel een ander geniaal idee. Op het moment dat dit product verkocht word krijg jij een percentage.

Je kunt dit doen via tussenpersonen als Tradetracker of Daisycon maar ook via bijvoorbeeld bol.com. Je krijgt speciale links en als mensen iets aanschaffen via deze link ontvang je een percentage. Dit kun je naast deze grote partijen ook doen met een lokaal bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld afspreken met je buurman die kunststof kozijnen plaatst dat jij 5% krijgt van elke opdracht die je binnen haalt. Dit soort modellen kunnen goed geld opleveren.

Zo ken ik persoonlijk meerdere ondernemers die flinke bedragen over hebben voor het aanbrengen van klanten. Over het algemeen geld dat hoe groter het bedrag in de transactie, hoe hoger jouw percentage. Als je een aannemer een klant bezorgt die een huis laat bouwen voor 3 ton is jouw financiële compensatie groter dan dat je iemand je favoriete koffietent aanraad.

Lees hier alles over Beginnen met affiliate marketing.

11. Geld uitlenen

Je kunt ook je geld uitlenen tegen een rente percentage. Eigenlijk een soort van bank spelen. Je kunt dit doen voor mensen in je directe omgeving of voor bedrijven. Zo heb je bijvoorbeeld platformen als Horecacrowdfunding waar je je geld kunt uitlenen tegen mooie rente percentages. De bedrijven die op Horecacrowdfunding worden geplaatst zijn getoetst waardoor het risico enigszins binnen de perken blijft maar het blijft een risico. Een bedrijf kan failliet gaan waardoor je je investering kwijt bent. Er zijn veel meer van dit soort platformen waar je met relatief weinig geld kunt beginnen met investeren.

Tot voor kort leek Horecacrowdfunding bijvoorbeeld super veilig. De bedrijven werden getoetst en bijna alle bedrijven waren succesvol. Totdat ineens alle horeca dicht moest in verband met het corona virus. Hoe veilig het ook lijkt, het blijft altijd een investering en je kunt je inleg verliezen.

Waarom zou je moeten investeren?

Veel mensen willen wat meer zekerheid voor de toekomst. Door te investeren kun je deze zekerheid creëren zodat je op je oude dag ook een goed inkomen hebt. Zeker nu de pensioenen steeds meer onder druk komen te staan is het niet vanzelfsprekend dat deze er over een tijd nog zijn.

Geld sparen is ook minder verstandig omdat je geld automatisch minder waard word. Door inflatie wat vermoedelijk alleen maar erger word door de huidige crisis kan het zijn dat je voor 200.000 euro nu nog een huis kunt kopen maar dat je over een jaar of 20 het dubbele nodig hebt voor een vergelijkbaar huis. Daarom is het verstandig om er nu voor te zorgen dat je geld blijft groeien. In het geval van geld op je bankrekening is stilstand echt achteruitgang.

Mijn passief inkomen

Passief inkomen is voor mij echt fascinerend. Het idee dat dit geld binnen komt ook als je niets aan het doen bent is fantastisch en zelf enigszins verslavend. 

Advertenties

Mijn passief inkomen bestaat voor een groot gedeelte uit advertentie inkomsten. Ik heb meerdere blogs en een youtube kanaal welke samen elke maand een leuk bedrag binnen brengen van ongeveer 1100 euro. Om te illustreren hoe hard ik hiervoor heb moeten werken; ik ben hier al ruim 3 jaar mee bezig en de eerste 2 jaar heb ik in totaal niet meer dan een paar 100 euro verdient. In die tijd heb ik zeker 5 uur per week geïnvesteerd (en soms veel en veel meer) in deze mini business. Maar het mooie is dat wat ik nu heb passief is. Het levert me nu ongeveer 15.600 euro per jaar op zonder dat ik iets doe. Dit is over 10 jaar zelfs 156.000 euro (mits het niet meer groeit) en dat is toch wel echt de moeite waard?

Wel is het zo dat zodra de eerste euro binnen kwam ik helemaal enthousiast werd van dit concept. Laat staan toen er ineens een euro per dag binnen kwam. Dit kon qua uren nog lang niet uit maar toch was ik in 1 klap verslaafd.

Affiliate marketing

Op mijn blogs doe ik incidenteel iets met affiliate marketing. Via Bol en Daisycon komt er maandelijks tussen de 40 en 70 euro binnen. Hier ligt de focus niet op maar als ik een artikel heb wat zich er goed voor leent plaats ik wel eens een affiliate link. Ik probeer dit wel te beperken omdat de content altijd op 1 moet staan en ik niet wil schrijven specifiek om te verkopen.

Digitale dienst

Naast de blog inkomsten heb ik nog een website die een dienst verkoopt waar ik weinig tot niets aan hoef te doen. Dit is een dienst die tot nu toe nog maar 50 euro per maand opbrengt maar ik ben hier net mee begonnen en het gaat de komende tijd zeker groeien.

Investeren

Via DeGiro investeer ik iedere maand een bepaald bedrag. Dit doe ik voor de lange termijn. De winsten die hier gedraaid worden worden direct terug geïnvesteerd. Het is niet het plan om hier de komende jaren geld uit te halen. Op moment van schrijven groeit dit met ongeveer 100 euro per maand. Dit is dus wederom 100 euro passief inkomen. Echter blijft dit een risico en zou dit geld ook ineens kunnen verdampen. Daarom is het belangrijk om niet zomaar ergens in te investeren.

In totaal brengt dit mij dus ongeveer 1300 euro per maand op en dit groeit nog steeds. Het begon puur als een hobby en in eerste instantie heb ik tijden helemaal niets verdient maar nu tikt het toch lekker aan. Ik doe dit naast mijn normale werk als ondernemer en dus vooral in de weekenden en avond uurtjes. Met voldoende geduld en motivatie om hard te werken kun jij het dus zeker weten ook!

Heb je zelfs nog vragen, opmerkingen of tips met betrekking tot passief inkomen? Laat het dan even hier onder weten in de reacties!

Meer lezen over hoe je jouw financiën op orde krijgt? Hier vind je al onze blogs.

9 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.