Hoeveel verdien je met bloggen?

Hoeveel verdien je met bloggen?

Hoeveel verdien je met bloggen? Bloggen kan een super interessante bron van inkomsten zijn maar hoeveel kun je nou eigenlijk verdienen met bloggen?

Om te beginnen is het nog belangrijk om aan te geven dat de kwaliteit van je blog altijd op 1 moet staan. Het is dus een slecht idee om artikelen te schrijven die specifiek bedoelt zijn om te verkopen. Denk altijd vanuit de lezer en als hier toevallig een verdienmodel bij past is dat mooi. Op deze manier kun je op de lange termijn een succesvolle blog opbouwen. Een lezer ziet het direct als je ze iets wil verkopen en veel lezers zullen dan de kwaliteit van je content in twijfel trekken.

Ik schrijf zelf nooit blogs specifiek om producten te verkopen. Vaak bedenk ik later pas dat er misschien een product bij zou passen en voeg dan eventueel links toe.

Adsense

Voor veel bloggers is Adsense de belangrijkste bron van inkomsten. Dit zijn advertenties van Google. Via Google kun je deze advertenties op je blog laten plaatsen. Op het moment dat iemand op je advertentie klikt worden de inkomsten verdeelt tussen jou en Google zelf.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf adverteerders te zoeken maar dit is zeker in eerste instantie heel erg lastig. De kans dat je adverteerders vind voor een blog met 50 maandelijkste bezoekers is niet zo groot.

Het is per branche heel verschillend wat deze inkomsten zijn. Als je een weinig gedefinieerd publiek hebt is de betaling per klik veel lager dan dat je een hele specifieke doelgroep hebt. Ook maakt het type doelgroep uit. 

Stel dat je een blog schrijft over TikTok zul je een jongere doelgroep hebben. Deze jongere doelgroep geeft minder geld uit en de bedragen per klik zijn dus niet zo hoog. Je zult hier bijvoorbeeld 5 cent per klik voor ontvangen.

Als je een blog schrijft over het aanschaffen van boten van een ton heeft de adverteerder hier veel meer voor over. In dit soort niches kan het zomaar zijn dat er flinke bedragen per klik worden betaald. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij blogs over hypotheken, kunststof kozijnen etc. Als je een specifieke doelgroep hebt met veel geld heb je dus veel meer potentiële inkomsten.

Ik heb in het geval van mijn verschillende blogs uitgerekend wat ik precies verdien aan Adsense inkomsten.

Gemiddeld verdien ik per 1000 pagina weergaven (niet unieke bezoekers maar pageviews) 7,25.

Dit getal word ook wel RPM (Revenue per mille) genoemd. In mijn geval is de gemiddelde RPM van mijn blogs dus 7,25. Om een modaal inkomen van 2100 euro te verdienen zou ik dus ongeveer 289.000 pagina weergaven per maand moeten hebben.

Ik denk dat dit aardig gemiddeld is omdat het een verzameling van meerdere blogs is. Wel kunnen deze inkomsten dus veel hoger of lager uitvallen bij een andere doelgroep.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een andere manier om geld te verdienen. Je promoot producten van een ander bedrijf en ontvangt een percentage op het moment dat er iets verkocht word. Vaak is dit enkele procenten.

Een goed voorbeeld is bol.com. Hier kun je je gemakkelijk aanmelden voor het affiliate programma en kun je het gehele assortiment promoten. Je kunt van ieder product een bepaalde gepersonaliseerde banner of link plaatsen en zodra iemand hier op klikt en iets aanschaft ontvang jij een percentage.

Deze percentages variëren vaak tussen de 3 en de 10 procent. Wat ook erg leuk is aan dit systeem is dat je het percentage krijgt op het moment dat de klant iets koopt en niet alleen op het moment dat ze het specifieke product wat jij hebt gepromoot kopen. Dus als je een fles shampoo promoot, een klant op die link klikt maar vervolgens een laptop koopt krijg jij een percentage van de laptop verkoop.

Er zijn nog veel meer manieren van affiliate marketing. Via Tracetracker en Daisycon kun je heel veel bedrijven, diensten en producten vinden die je zou kunnen promoten. 

Blog / link plaatsing

Het is ook mogelijk om geld te vragen voor het plaatsen van links of blogs voor een andere blog of bedrijf. Op het moment dat jouw website veel linkwaarde (dit kun je checken op moz.com) heeft zijn er altijd mensen die geld over hebben voor het plaatsen van een blog op jouw website. Ook hier is het weer belangrijk om te kijken of het aansluit bij jouw doelgroep. Ik wil zelf blogs altijd graag keuren en plaats bij voorkeur blogs die door mij zelf geschreven zijn.

Je kunt je website in de etalage zetten via hulc.nl. Ik heb hier zelf ook een account en heb een paar opdrachten gekregen. Dit heeft mij tot nu toe een paar 100 euro opgeleverd maar ik denk dat als je doelgroep iets groter is je vaker opdrachten kunt binnen slepen.

Ook zijn er zogenaamde linkbuilders. Deze mensen willen graag een linkje op je website zetten en betalen daar meestal een paar euro tot een paar tientjes voor afhangende van je linkwaarde.

Hoeveel dit precies opbrengt hangt vooral af van de DA waarde en je niche. Zo zijn er op Hulc blogs te vinden die tussen de 100 en 500 euro vragen voor een gesponsord artikel. Als je een hoge DA score hebt kun je hier dus flink aan verdienen. Een gastblog op een website over beleggen is bijvoorbeeld veel duurder dan een gastblog op een website over katten.

Advertorials en campagnes 

Je kunt ook kijken of er bedrijven zijn die rechtstreeks willen samenwerken. Dit kun je doen door advertorials te plaatsen. Dit is een soort gesponsord bericht over het bedrijf. Je schrijft een leuk stukje in ruil voor geld.

Ook kun je hele campagnes of banner plaatsingen op je website verkopen. Soms kun je hier een maandelijks bedrag voor afspreken en soms een eenmalige campagne doen. Je kunt ook altijd bedrijven in jouw doelgroep benaderen voor een samenwerking. Het is vaak het beste om dit te proberen bij webshops. Sommige webshops willen ook wel eens samenwerkingen op commissie basis doen. Dat is een eerlijke manier, hoe meer klanten jij aan levert, hoe meer jullie allebei verdienen.

Een eigen digitaal product verkopen

Als je ergens heel veel verstand van hebt kun je ervoor kiezen om een e-book te maken over dit onderwerp en deze te verkopen. Dit kan flink wat geld opleveren als je loyale lezers hebt die vertrouwen in je hebben. Ik zou persoonlijk voor deze website bijvoorbeeld een e-book kunnen maken als ‘’Passief inkomen genereren’’ of ‘’jouw financiën op een rijtje’’. Als ik dit e-book aanbied voor 15 euro aan mijn lezers zou dit inkomen kunnen genereren.

Naast een e-book kun je ook bijvoorbeeld video cursussen aanbieden. Ben jij enorm goed in piano spelen en heb je een blog met veel pianisten to-be? Dan zou je een video cursus kunnen maken. Dit kost je eenmalig veel tijd maar als hij klaar is kun je deze ongelimiteerd verkopen.

Fysiek product

Ook kun je natuurlijk een fysiek product verkopen. Dit is niet meer zo passief als dat je je blog misschien zou willen hebben maar kan wel veel meer geld op leveren. Ik heb zelf bijvoorbeeld een blog over fietsreparaties en een webshop in fietsonderdelen. Ik leg hier uit hoe je een remkabel vervangt en voeg hier een linkje naar de remkabels in de webshop aan toe. Dit levert veel meer op dan andere verdienmodellen maar is natuurlijk niet passief omdat er best een hoop werk achter weg komt.

Hoeveel verdien je met bloggen?

Hoeveel verdien je met bloggen? De conclusie is dat je toch wel flink wat bezoekers nodig hebt om rond te komen van bloggen. Wel maakt de niche waar je in zit enorm veel uit. Als je maandelijks bij wijze van spreken 1000 bezoekers hebt die op zoek zijn naar een hypotheek adviseur zijn die 1000 mensen veel meer waard dan 10.000 mensen op een algemene nieuws website.

Om genoeg te verdienen met bloggen zul je een combinatie van verdienmodellen moeten toepassen en toch wel rond de 200.000 pagina weergaven moeten hebben. Als je een blog met deze pagina weergaven op de goede manieren exploiteert moet een modaal inkomen (2100 euro na aftrek van kosten) mogelijk zijn. Doe je het naast een vaste baan? Dan zit je natuurlijk helemaal goed! Als je een manier vind om veel affiliate producten te verkopen of veel betaalde opdrachten binnen te slepen kan het veel sneller gaan.

Vaak is het beginnen met Adsense advertenties het makkelijkste. Samenwerkingen met bedrijven leveren vaak wat meer op maar er is ook moeilijker om hier aan te komen. De absolute winnaar is digitale of fysieke producten verkopen. Daar heb je wel wat meer werk van.

Kosten van bloggen

Uiteraard moet je ook kosten maken om te bloggen. Je krijgt te maken met kosten voor hosting, je domeinnaam, wellicht ontwerp van een logo of dat soort zaken.

Dit is echter in eerste instantie niet meer dan een paar tientjes. Je kunt dit zo duur maken als je zelf wil. Lees hier wat een website ongeveer kost.

Heb je nog vragen of tips over ”Hoeveel verdien je met bloggen?” Laat het dan even weten in de reacties!

Lees hier al onze blogs over Passief inkomen.

4 reacties

  1. Adsense levert inderdaad geen ruk op. Mijn blog was al vanaf 10.000 unieke bezoekers mijn hoofdinkomen. Ik zie dat je amper tot geen ervaring hebt met linkbuilding, lees daar eens over en er gaat een wereld voor je open. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.