Is dropshipping legaal?

Is dropshipping legaal?

Is Dropshipping legaal? Het is een enorme hype, dropshipping. Er zijn heel veel mensen op het moment bezig met dropshipping.

De reden dat het op dit moment zo populair is komt vooral door coaches die aansporen om te gaan dropshippen.

Tijdens ons keyword onderzoek kwamen we er achter dat heel veel mensen zich afvragen of dropshipping legaal is en niet verboden in Nederland. Op deze en andere vragen gaan we antwoord geven in deze blog.

Doordat heel veel mensen geld verdienen aan dropshipping cursussen en affiliate links naar dropshipping cursussen is het lastig om een objectieve mening te vinden over dropshippen. Daarom hebben we besloten om wat objectieve artikelen te schrijven over dit onderwerp.

Wat is dropshippen?

Dropshippen is eigenlijk een webshop runnen zonder zelf artikelen in huis te hebben. Je verkoopt een product aan de klant en jouw leverancier verstuurd dit product direct naar de klant. Er zit een verschil tussen de inkoop en verkoop waardoor de dropshipper dus geld verdient.

Dropshippen via Ali Express

Veel dropship coaches leren mensen om te dropshippen via Ali Express. Op Ali Express vind je allemaal Chinese bedrijven die rechtstreeks aan consumenten leveren overal ter wereld. Je zoekt een goedkoop product uit en verkoopt deze aan Nederlanders voor een hogere prijs. Het grote nadeel hier aan is dat het erg lang duurt voordat de klant zijn product in huis heeft. Ook bied je weinig waarde aan de klant waardoor de klant het idee hebben dat ze opgelicht zijn. De klant ziet later dat de buurman hetzelfde product heeft gekocht voor een fractie van de prijs en kan dat als vervelend ervaren. 

Ook weet de dropshipper natuurlijk weinig over de kwaliteit van het product omdat ze het zelf niet verkopen. De dropshipper verkoopt de producten vaak wel met een flinke marge omdat er ook veel geld uit word gegeven aan reclame. Door deze grote prijsverschillen vinden sommige mensen het oplichting of ethisch niet in orde. Maar is dropshipping daarom verboden?

Is dropshipping legaal?

Ja. Dropshipping is niet illegaal. Het is eigenlijk ook helemaal geen business op zich. Dropshippen is alleen een manier van verzenden en niet per se een business model. Je kunt ook dropshippen via Nederlandse leveranciers. Alles aan dropshipping is gewoon legaal. Er is ook geen sprake van oplichting.

Is dropshipping aan te raden?

Het klinkt als een simpel verdien model en dat is het misschien ook wel maar toch is het vaak geen lange termijn plan. Vooral producten van Ali Express zijn vaak van matige kwaliteit. De prijzen van de dropshippers zijn hoog. Hier door is het eigenlijk niet mogelijk om een solide business op te bouwen op de lange termijn. Het is absoluut mogelijk om hier even veel geld aan te verdienen maar een goed en tevreden klantenbestand opbouwen lukt vaak niet.

Lees hier meer over dit onderwerp: Is dropshipping winstgevend?

Dropshippen met Nederlandse leverancier

In principe is dropshipping met een Nederlandse leverancier prima. Je hebt zelf geen voorraad en dus ook geen investering nodig. Als je een goede leverancier vind kun je ook goede en snelle service naar je klanten leveren. Je moet je wel afvragen wat jij kunt toevoegen aan het product. Als je een goed bedrijf wil opbouwen zul je toch iets van waarde moeten bieden aan de klant. Anders zal er altijd iemand zijn die je inhaalt of betere service of waarde levert dan jij zelf.

Opgelicht

Veel mensen voelen zich opgelicht op het moment dat ze er achter komen dat ze veel geld voor een goedkoop Ali Express product betaald hebben. Voel jij je opgelicht omdat het product niet aan je verwachting voldoet of van slechte kwaliteit is? Je hebt altijd het recht om producten te retourneren. Tot 14 dagen na ontvangst moet de webshop je producten terug nemen zonder dat je daarvoor een reden hoeft op te geven. Vaak zijn retourprocedures wel lastig bij dit soort aanbieders maar op het moment dat je direct een mail stuurt met dat je het product wil retourneren moet de webshop het product terug nemen.

Meer lezen over hoe dit retourrecht in elkaar steekt? Consumentenbond

Conclusie 

Dropshipping op zich is eigenlijk geen business model. Dropshipping is een manier van je product bij de klant krijgen. Als je zelf een goed verdienmodel hebt en waarde aan de klant geeft kun je gebruik maken van dropshipping om je product te versturen. Echter zijn er flink wat voordelen aan zelf voorraad hebben en niet van anderen afhankelijk zijn.

Is dropshipping legaal? Ja, absoluut. Ook versturen via Ali Express en hier veel te veel voor vragen is gewoon legaal. Het is ook niet verboden om dit te doen met Nederlandse leveranciers. De vraag is alleen of het echt een goede en verstandige manier is om geld te verdienen.

In het programma Boos werd ook flink wat aandacht besteed aan dropshipping en de risico’s. Ook laat dit mooi zien dat zelfs als je heel succesvol bent dit nog flinke problemen met zich mee kan brengen.

Lees ook dit artikel: Is dropshipping winstgevend?

Heb jij nog ervaringen met dropshipping die je wil delen? Laat het vooral weten onder dit artikel!

Lees hier andere artikelen die je misschien interessant vind: Geld Verdienen

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.