Hoe zie je of een webshop betrouwbaar is?

Hoe zie je of een webshop betrouwbaar is?

Is een webshop betrouwbaar? jkEr zijn tegenwoordig heel veel webshops met verkeerde bedoelingen. Maar hoe kun je een betrouwbare webshop herkennen?

Vaak hoor je dat je een betrouwbare webshop zou herkennen aan een keurmerk. Echter is dat vaak helemaal niet waar. Eigenlijk iedere webshop kan keurmerken aanvragen. Vaak hoef je hiervoor niet meer te doen dan een bepaald bedrag betalen. Dit zorgt er voor dat een keurmerk eigenlijk niet altijd accuraat is.

Bekijk hier een uitgebreide video van Radar over keurmerken.

In dit artikel gaan we een paar punten behandelen waar je op moet letten om te kijken of een webshop betrouwbaar is. Deze punten zijn uiteraard ook erg handig voor webshop eigenaren om te checken of jouw webshop betrouwbaar over komt.

1. Reviews

Vaak heeft een bedrijf wel reviews. Uit reviews kun je vaak wel opmaken of een bedrijf levert of niet. Heeft het bedrijf prima reviews en af en toe een klacht over te late levering of een beschadigd product? De kans is erg groot dat de webshop wel degelijk producten levert.

Let wel altijd op dat er niet 25 dezelfde raar vertaalde verhalen staan. Het kan namelijk ook zijn dat reviews niet echt zijn. Vaak zie je aan de verhalen wel of het klopt of niet.

Een platform als Trustpilot is handig om te checken. Dit platform heeft systemen om neppe reviews te herkennen en te verwijderen. Uiteraard kan er nog steeds eentje tussendoor glippen maar veel neppe reviews worden altijd herkent door het bedrijf.

2. Hoe lang bestaat het bedrijf?

Wat is de historie van het bedrijf? Vaak kun je dit wel checken door middel van Facebook en/of Instagram. Bestaat het bedrijf al langere tijd? En word er regelmatig wat geplaatst? Als een bedrijf al jaren lang bestaat is de kans groot dat het een bonafide bedrijf is. Nep webshops zullen het niet jaren uit houden.

3. Contactmogelijkheden

Is er een manier om contact op te nemen met het bedrijf? En is er een adres bekend? Wellicht zelfs een mogelijkheid om het bedrijf te bezoeken? Heb je het idee dat het bedrijf het vestigingsadres niet bekend maakt? Dat is over het algemeen geen goed teken.

4. Gegevens Googlen

Je kunt ook de gegevens van de eigenaar zelf Googlen. Als je de naam of het rekening nummer intypt op Google kun je vaak zien of deze persoon andere bedrijven heeft of heeft gehad. Ook zie je dan direct of dit goede bedrijven zijn of niet. Mensen met nep webshops beginnen vaak om de paar maanden weer een nieuwe shop zodat de historie niet meer bekend is.

Je kunt webshops en eigenaren ook checken via de Politie: Webshops checken

5. Kamer van Koophandel

Controleer of het bedrijf ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel. Vaak staat het KVK nummer vermeld op de website zelf. Je kunt dit ook zelf checken op kvk.nl

6. Social Media bekijken

Bekijk altijd de Social Media pagina’s van het bedrijf. Hier zie je vaak wel reacties van klanten en eventuele gesprekken tussen de webshop en klanten.

7. Betaalmethodes

Een iDeal betaalmogelijkheid geeft geen garanties voor een goede webshop maar vreemde betaalmethodes zijn vaak een slecht teken. Kun je alleen zelf overboeken? Of kom je op betaalpagina’s die je niet herkent? Breek de aankoop dan af.

8. Gebruik gezond verstand

Is de prijs van het product logisch? Omdat nep webshops in korte tijd moeten verdienen hebben deze vaak aanbiedingen die eigenlijk niet mogelijk zijn. Als een webshop nieuwe Nikes verkoopt die overal 160 euro kosten en in de aanbieding zijn voor de helft? In de meeste gevallen is dat niet mogelijk. Als een dergelijke aanbieding wel echt is zijn er vaak meerdere aanbieders.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo.

Zijn er andere indicatoren waardoor je vermoed dat het om een nep webshop gaat? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een ander adres.

webshop betrouwbaar checklist

Oplichting

Ben je opgelicht? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Zorg ook dat je waar mogelijk reviews achter laat om andere kopers te waarschuwen. Bedenk wel altijd goed of iets echt oplichting is of dat je het ervaart als oplichting. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld opgelicht als ze iets kopen bij een dropshipper die Ali Express spullen voor een hoge prijs aan bied. Dit is echter geen oplichting. Dit is vervelend maar wel helemaal legaal. Je kunt hier dus geen aangifte voor doen.

Plaats de review ook alleen op het moment dat je echt bent opgelicht en niet als je vermoed dat iets oplichting is. Dit kan namelijk een vertekend beeld van de werkelijkheid geven. Je bent alleen opgelicht op het moment dat je iets hebt betaald wat je niet hebt ontvangen of wat echt heel erg anders is dan hetgeen dat je besteld hebt.

Lees hier meer over dropshipping: Is dropshipping legaal?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.