Is dropshipping winstgevend in 2021

Is dropshipping winstgevend in 2021

Is dropshipping winstgevend in 2021? Is dropshipping de moeite waard? In dit artikel behandelen we deze vragen.

Wat is dropshipping?

Dropshipping is iets wat webshop eigenaren gebruiken om kosten van voorraad te besparen. Je maakt een webshop maar hebt zelf geen voorraad. Deze voorraad ligt bij je leverancier en deze verstuurd de order naar de klant. Op die manier kun je dus een webshop beginnen zonder dat je in eerste instantie een hele voorraad moet aanleggen. Maar is dropshipping winstgevend?

Dropshipping via Ali Express

Dropshipping bestaat al heel erg lang. Er zijn bedrijven die al jaren op deze manier goederen verkopen. Echter is de term zo populair geworden door het dropshippen via Ali Express. Je kunt ook goedkope spullen vanuit China direct laten leveren bij de klant in Nederland. Dit is een vrij eenvoudige manier om wat bij te verdienen. Daarnaast zijn er nog heel veel mensen opgestaan die andere mensen willen leren hoe je kunt dropshippen via Ali Express. Deze ‘’Guru’s’’ promoten het dropshippen nog veel meer als business model.

Persoonlijk heb ik niet zoveel met het dropshippen via Ali Express. Je verkoopt producten die over het algemeen van matige kwaliteit zijn en vraagt er vaak een flink bedrag voor. Dit lijkt super winstgevend maar in de praktijk valt dat vaak mee. Er word veel geld uit gegeven aan advertenties voor het verkopen van het product. Daarom blijft er onder de streep vaak weinig over.

Daarnaast is dit eigenlijk nooit een systeem dat lang werkt. De klanten krijgen producten waar ze niet heel erg tevreden over zijn en krijgen deze ook nog na meerdere weken. Vaak is het dan wachten op slechte recensies en ontevreden klanten. Je ziet dat veel dropshipping webshops worden bedolven onder klachten. Je kunt op deze manier dus eigenlijk nooit een solide business opbouwen.

Over klachten gesproken, ”is dropshipping legaal?” is een maandelijks vaak gebruikte zoekterm.

‘’Makkelijk geld verdienen’’

Veel van deze dropship coaches doen het voorkomen alsof het makkelijk en snel geld verdienen is. Zelf moet ik er niet aan denken om een complete webshop of zelfs merk op te bouwen voor de korte termijn. Doordat het wachten is op klachten kun je hier eigenlijk nooit een langdurig project van maken. Je bouwt dus een complete shop, advertentie campagnes, video’s en nog veel meer om hier uiteindelijk maar enkele weken of maanden van te profiteren.

Zelf zou ik dit nooit op deze manier willen doen. Als ik zelf een bedrijf bouw doe ik dat voor de lange termijn. Daarom zal ik altijd kiezen voor strategieën die in eerste instantie veel werk zijn en op de lange termijn geld op blijven leveren.

Zo is een blog bijvoorbeeld een fantastische manier om geld te verdienen met je webshop. Je bouwt goede positief op in Google en een vaste kring lezers waar je later van kunt profiteren. Dat is een model wat je niet kunt toepassen bij een dropshipping webshop. Voordat je blog goed en wel indexeert moet je alweer op zoek naar een nieuw product om te verkopen.

Ook een werkende advertentie campagne kost over het algemeen tijd. Als dit eenmaal draait wil je hier ook graag op lange termijn van profiteren.

Dropshipping met een Nederlandse leverancier

Vaak kun je ook dropshippen met een Nederlandse leverancier. Dit is vaak al een stuk beter. Zeker als je een goede band op bouwt met je leverancier. Je kunt in principe een goed bedrijf opbouwen op basis van dropshipping of fulfillment*. Als je een goed product hebt en een manier om dit goed in de markt te zetten in combinatie met een partner die dit snel en correct voor je op stuurt kun je best een goed lopend bedrijf op zetten.

Houd wel altijd in de gaten dat je niet 100% afhankelijk bent van je leverancier. Dit kan ervoor zorgen dat de leverancier zomaar de prijzen verhoogt of wellicht jouw klanten gaat benaderen.

Fulfillment is het uitbesteden van het hele verstuur proces. Je verstuurd je voorraad naar een fulfillment center waar ze vervolgens jouw producten inpakken en opsturen. Uiteraard tegen een bepaald tarief.

Te veel dropshippers?

Veel mensen vragen zich af of er door de hype ook te veel dropshippers zijn. Zelf zie ik heel veel problemen met het ”business model” maar er zullen niet zo snel te veel dropshippers zijn. Veel shops sneuvelen ook weer en de e commerce markt is zo groot dat dit niet zomaar verzadigd zal zijn.

Dropship cursussen

De eerder genoemde guru’s bieden vaak cursussen aan waarmee jij kunt leren dropshippen. Als je tijd hebt kun je zelf online uitzoeken hoe dit werkt. Op Google en Youtube zijn tientallen mensen te vinden die je dit gratis en voor niets willen uitleggen. Je hebt dus niet per se een cursus nodig. Wel versnelt een cursus dit proces natuurlijk. Dus als je genoeg geld hebt en weinig tijd kun je prima een cursus volgen om dit te leren. Nogmaals, ik raad dropshipping via Ali Express niet aan maar als je het écht wil gaan doen en je hebt genoeg geld en weinig tijd, dan is dit een prima oplossing.

Dropshipping shops te koop

Zelf hou ik regelmatig het internet in de gaten voor webshops en blogs die te koop komen. Als er een leuk concept tussen zit kan ik dit overnemen en uitbouwen. Ik kom ook regelmatig dropshipping webshops tegen. Je komt webshops tegen met 200.000 euro omzet voor 5.000 euro. Deze worden aangeboden in verband met het vinden van een vaste baan of het beginnen van een nieuwe studie. 

Dit verteld mij 2 dingen. Ten eerste dat de marges super laag zijn en de bedrijfsresultaten zelfs met tonnen omzet erg tegenvallen. Daarnaast is het dus niet ‘’makkelijk geld verdienen’’ met een half uurtje per dag tijdsinvestering. Anders zou de verkoper de webshop immers wel aanhouden of in ieder geval niet voor een prikkie van de hand doen.

Voor en nadelen dropshipping

VoordelenNadelen
Weinig kapitaal nodigGeen feeling met het product
Minder werkWerkt vaak alleen op korte termijn
Nooit overtollige voorraadGeen controle over levertijden, inpakken etc.
Flexibiliteit, overal kunnen werken(Waarschijnlijk) Geen uniek assortiment

Conclusie, is dropshipping winstgevend?

Is dropshipping winstgevend? Met dropshipping op zich is niets mis. Het model van dropshippen via Ali Express is wat mij betreft minder geschikt. Zelf zou ik altijd iets willen opbouwen voor de lange termijn. Dat lukt alleen als je echt waarde levert voor de klant. Dat kun je doen door de klant van heel veel info en uitleg te voorzien, door een scherpe prijs, snelle service of een uniek goed product. Een product van matige kwaliteit te duur verkopen kan op de korte termijn geld opleveren maar is over het algemeen geen lang leven beschoren.

Zelf zou ik dus altijd adviseren om eerst een goed idee of product te hebben. Vervolgens na te denken over hoe je dit goed in de markt zet en daarna überhaupt pas na te denken over hoe je dit gaat leveren. Kun je dit dropshippen via een betrouwbare leverancier? Prima. Maar de basis van je webshop is altijd een goed product en plan.

Lees hier hoe je wel écht passief inkomen kunt creëren.

Heb je zelf nog opmerkingen of aanvullingen op dit artikel? Laat het dan even weten in de reacties.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.