Zo kun je 1000 euro sparen in 2021

Zo kun je 1000 euro sparen in 2021

Zo kun jij 1000 euro sparen in het komende jaar. De afgelopen jaren zijn er regelmatig onderzoeken geweest naar de financiële buffer van Nederlanders. Hier kwamen structureel zorgwekkende resultaten uit. Zo blijkt een groot gedeelte van de Nederlanders een financiële tegenslag zoals een kapotte auto of wasmachine niet op te kunnen lossen.

Het Nibud adviseert voor alleenstaanden een buffer van 3500 euro en voor gezinnen 4000-5000 euro. Dit geld hebben is enorm belangrijk en zorgt voor rust in je hoofd en een comfortabel zeker gevoel. Die kapotte wasmachine kun je oplossen door bij je moeder te gaan wassen en je kunt een tijdje met de bus naar je werk gaan in plaats van met de auto. Maar het gevoel dat je deze tegenslagen niet kunt oplossen kan een last op je schouders zijn.

Herken jij je in bovenstaand verhaal en heb je deze buffer niet? Dan is dit artikel speciaal voor jou!

1000 euro sparen

Om 1000 euro in een jaar te sparen hoef je niet meer te doen dan 83,33 per maand te sparen. Dit is ongeveer 20 euro per week. Dat is eigenlijk voor iedereen haalbaar. Het enige wat je moet doen is keuzes maken en streng zijn voor jezelf. Dat laatste is misschien nog wel het aller belangrijkste. 

Besparen

Je kunt die extra 80 euro per maand vrij maken door te besparen op je vaste lasten. Zet al je vaste lasten op een rijtje en kijk heel kritisch naar waar je kunt besparen. In veel gevallen heb je wellicht een Videoland abonnement wat je kunt opzeggen of wellicht steun je een goed doel wat niet echt nodig is. Zorg dat je zo snel mogelijk van dit soort kosten af komt.

Ook kun je veel geld besparen door over te stappen. Ga je vaste lasten lijstje bij langs en kijk bij iedere kostenpost of je kunt besparen door over te stappen. Denk bijvoorbeeld aan je energie aanbieder, je telefoonprovider, je auto verzekering, je TV abonnement. 

Je kunt vaak ook besparen zonder over te stappen. Bel alle aanbieders op en geef aan dat je het abonnement te duur vind en graag over zou willen stappen. Vaak kan de aanbieder je een korting aanbieden. Door even een uurtje al deze bedrijven op te bellen kun je vaak al enkele tientjes per maand besparen. Onderhandel met iedere aanbieder en zet altijd in op een vaste maandelijkse korting. Soms krijg je een aanbod om je lasten voor een bepaalde periode te verlagen. Dit is natuurlijk mooi meegenomen maar in de ideale situatie krijg je een vaste lagere prijs.

Dit werkt echt super goed. Ik begrijp dat het een stap is om iedereen op te bellen maar achteraf ben je super blij dat je dit gedaan hebt. Je kent de persoon aan de andere kant van de lijn niet en je hebt absoluut niets te verliezen. Geef dus gewoon aan dat het te duur is en dat je het niet kunt betalen. Dit is in essentie ook gewoon waar. Als je geen 80 euro per maand kunt sparen in je huidige situatie zijn je lasten echt te hoog.

Meer inkomen genereren

Je kunt ook meer inkomsten genereren. Dit kun je doen door met een folder wijk te beginnen of door een Side Hustle op te starten. 80 euro extra per maand verdienen is goed te doen.

Spullen verkopen

Daarnaast kun je spullen die je niet gebruikt gaan verkopen. Bijvoorbeeld oude kleding, een oude telefoon, neerzet dingetjes waar je eigenlijk niets aan hebt of oud speelgoed van je kinderen. Alles wat weg kan moet direct op Marktplaats of op Facebook verkocht worden. Zo kun je nog wat extra geld binnen harken voor je buffer.

Wees streng voor jezelf

En dan nu het allerbelangrijkste; je moet streng voor jezelf zijn. Al het geld wat je apart zet zet je op een spaarrekening waar je onder geen beding aan mag komen. Heb je een financiële tegenvaller? Probeer dit altijd op een andere manier op te lossen. Je kon het immers ook oplossen voordat je deze buffer had. De enige manier om een betere financiële situatie op te bouwen is door niet zomaar te lenen maar de discipline op te bouwen om dit geld te laten staan.

Maak je je hier echt zorgen over? Je kunt voor een paar euro een extra rekening openen bij een andere band waar je niet zo 1, 2, 3 bij kunt. Dit maakt de stap om geld van je buffer te lenen een stuk groter.

Gemoedsrust

Het feit dat je deze 1000 euro (en later wellicht nog veel meer) ergens hebt staan brengt zoveel rust. Die rust is veel meer waard dan wat extra spullen. Dit is de basis van jouw weg naar een goede en gezonde financiële situatie. Als je dit een paar jaar vol houd zonder aan dit geld te zitten bouw je een goede buffer op. Je zult merken dat dit een enorme kick geeft.

Heb je nog geen goede buffer, dan zou dit je goede voornemen voor 2021 moeten zijn!

Heb je al wel een goede financiële buffer? Dan kun je dit geld wellicht gebruiken om te Beleggen.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.