Verkopen via Marktplaats – 11 tips

11 tips voor sneller verkopen via Marktplaats

Marktplaats tips. We hebben het op deze blog al vaker gehad over Marktplaats. Maar wat nou als je spullen op Marktplaats hebt gezet maar deze maar niet verkocht worden? Met deze Marktplaats tips verkoop je jouw spullen sneller.

Tip 1: Verzin een goede titel

Het begint allemaal bij de titel. Je komt regelmatig advertenties tegen met slechts 1 woord in de titel of iets wat helemaal niet bij het product past. Op die manier kunnen mensen je advertentie niet goed vinden en zul je dus ook veel minder bezoekers krijgen. 

Een groot gedeelte van de mensen zoekt door zoekwoorden in te typen in de zoekbalk. Als iemand op zoek is naar een ‘’ronde eetkamer tafel’’ dan krijgt deze persoon jouw advertentie alleen te zien als dit ook in je titel staat. Door je product goed te omschrijven is de kans op verkoop veel groter en zullen meer mensen je advertentie zien.

Voorbeelden van een slechte titel

  • Tafel
  • Eettafel

Voorbeelden van een goede titel

  • Mooie ronde eetkamer tafel. 6 persoons eettafel
  • Grote ronde eetkamertafel. Eet kamer tafel

Tip 2: Maak goede foto’s

Foto’s zijn enorm belangrijk. Zo verkoop je je product. Het is belangrijk dat het product goed zichtbaar is en ook in zijn geheel zichtbaar is.

In het geval van de tafel maak je dus een foto vanaf een flinke afstand. Ook zorg je dat er niets op de tafel staat (tenzij dit de foto ten goede komt) en maak je hem even mooi schoon voor de foto’s. Het is altijd goed om bij daglicht te fotograferen zodat de koper goed kan zien hoe dit er uit ziet. Als je een slechte en te donkere foto op Marktplaats zet is de kans groot dat mensen de advertentie niet eens bekijken en er gewoon voorbij scrollen.

Als je advertentie al een tijdje online staat zonder succes kun je de advertentie ook opnieuw plaatsen met goede verbeterde foto’s.

Tip 3: Duidelijke beschrijving

Beschrijf het product ook zo uitgebreid mogelijk. Wederom voor de vindbaarheid van je advertentie maar ook zodat de koper weet waar hij aan toe is. Als je een grote eettafel op Marktplaats zet zonder afmetingen Kun je letterlijk aftellen tot de mailtjes binnen stromen met vragen over hoe groot hij is. Om je zelf en anderen frustraties te besparen kun je dit dus beter van te voren vermelden. Ook is het handig om eventuele beschadigingen en dergelijke alvast te vermelden. Dit scheelt ook weer een hoop gezeur als er een koper langs komt.

Tip 4: Bedenk goede verkoop argumenten

Wat maakt jouw product beter dan een ander product? Het is belangrijk om objectief naar het product te kijken en te bedenken wat nou echt verkoop argumenten zijn.

Tip 5: Plaats de advertentie op een goed moment

Op avonden en in het weekend word er vaak meer gezocht. Ook zijn bepaalde producten in het weekend veel gewilder dan door de week. Heb je bijvoorbeeld een trampoline? De kans is aanwezig dat werkende ouders hier in een weekend naar gaan zoeken. Je kunt hem dan beter op vrijdag online zetten zodat deze nog bovenaan staat op het moment dat mensen gaan zoeken. Hoe langer de advertentie online staat hoe verder deze zakt in de zoekresultaten.

Tip 6: Redelijke vraagprijs

Bedenk een redelijke vraagprijs. Je schrijft nou eenmaal flink af op producten. Om nog even bij het voorbeeld van de eettafel te blijven; sommige mensen kopen een eettafel voor 800 euro en verwachten deze na een paar jaar weer te verkopen voor 600 euro. In veel gevallen werkt dit helaas niet zo. Op het moment dat iets tweedehands is brengt het vaak snel minder op.

Vergelijk dus goed de prijzen van andere aanbieders en bepaal een redelijke prijs. Als je product te duur is zul je het niet verkopen maar aan de andere kant moet je jezelf ook vooral niet te kort doen.

Als je trouwens producten koopt op Marktplaats voor een scherpe prijs en deze een tijdje gebruikt schrijf je vaak niets of heel weinig af. Zo kun je eigenlijk helemaal gratis bepaalde producten als een tafel of kast gebruiken. Met een beetje geluk maak je er tijdens de verkoop nog winst op ook. Nog een goede reden om niet nieuw te kopen.

Tip 7: Biedingen toestaan

Biedingen toestaan helpt vaak bij de verkoop. Ten eerste gaan mensen tegen elkaar opbieden en ten tweede houden mensen het product langer in gedachten omdat ze weer een mail krijgen op het moment dat er geboden word. Is je prijs echt vast? Laat bieden dan achterwege om frustraties van alle kanten te voorkomen.

Tip 8: Goed bereikbaar zijn

Vaak reageren mensen op meerdere advertenties tegelijk. Daarom is het belangrijk om altijd snel te reageren. Als je een dag later reageert hebben mensen vaak al wat anders gevonden.

Vermeld ook altijd je telefoonnummer. Dit zorgt voor veel snellere communicatie. Hou je op een of andere manier niet van bellen of heb je hier geen tijd voor? Zet dan in de advertentie dat mensen kunnen appen. Dit is laagdrempelig en zorgt ervoor dat je snel een deal kunt sluiten.

Tip 9: Antwoord op iedereen

Doet iemand een te laag bod? Stuur alsnog even een mailtje met de prijs die je graag wil hebben. In veel gevallen zal dit niets opleveren maar soms ook wel. Ik heb zelf regelmatig gehad dat iemand minder dan de helft bied maar uiteindelijk een product toch koopt voor de vraagprijs. Simpelweg door te reageren met ‘’Dit is een nieuw product, alle prijzen zijn vast’’ of ‘’Deze prijs is al super scherp, hier kan helaas niets meer van af’’.

Tip 10: Blijf netjes

Hoe moeilijk het soms ook is, blijf altijd netjes. Er zijn veel mensen flink onbeschoft als het gaat om communicatie via Marktplaats. Blijf desalniettemin gewoon netjes en vriendelijk. Als iemand de helft van je vraagprijs bied reageer dan niet met ‘’Ben je wel goed bij je hoofd, ik gooi hem liever in de afvalbak’’ maar met ‘’Dit bod is helaas veel te laag, voor X (bedrag) mag je hem komen ophalen’’. De kans is veel groter dat je door vriendelijk te blijven alsnog tot een verkoop komt.

Tip 11: Plaats advertenties soms opnieuw

Door advertenties regelmatig opnieuw te plaatsen komt je advertentie weer bovenaan te staan. Als hij ver weggezakt is in de zoekresultaten is de kans op verkoop veel kleiner. Zelf maak ik dan ook vaak nieuwe foto’s en pas ik soms de titel en advertentie teksten aan.

Met deze tips verkoop je vast en zeker sneller via Marktplaats. Een tijd geleden heb ik ook een video gemaakt over dit onderwerp. Deze video ging specifiek over het verkopen van fietsen maar kan zeker ook gebruikt worden voor het verkopen van andere spullen. Bekijk de video hier onder:

Lees hier de Marktplaats tips voor het verkopen van fietsen.

Inkopen en verkopen via Marktplaats

Wist je dat er enorm veel mensen zijn die hier een volledig inkomen mee verdienen? Sterker nog, ik zelf eigenlijk ook. Inmiddels heb ik meerdere inkomsten stromen en verkoop ik voornamelijk nieuwe producten maar ik heb jaren spullen ingekocht op Marktplaats om deze vervolgens met winst weer te verkopen. Vaak willen mensen spullen snel kwijt. Zeker als het grotere objecten zijn (ik kocht vaak fietsen) staan deze vaak enorm in de weg. Daarnaast is een verkoper vaak erg blij met een persoon die niet te veel vragen stelt en de spullen snel kan ophalen. Dit gebruikte ik altijd in mijn voordeel om zo spullen goed onder de waarde in te kopen en met goede winst weer te verkopen. Door bovenstaande tips te gebruiken kun je een goede prijs voor je spullen krijgen.

Hier kun je nog andere leuke ideeën vinden voor een Side Hustle.

Oude spullen opruimen

Een opgeruimd huis is vaak ook een opgeruimd hoofd. Zelf zie ik onnodige spullen als balast. Hoe minder spullen je hebt hoe minder je er ook over na hoeft te denken. Uiteraard hoef je het niet zo extreem te benaderen maar vaak heb je nog wel spullen rondslingeren waar je nog wat voor kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan oude studie boeken, oude kleding die je niet meer draagt of neerzet dingen waar je niet zoveel aan hebt. Deze spullen kun je aanbieden via Marktplaats om bijvoorbeeld je spaar of beleggingsrekening te spekken. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het verkopen via Marktplaats. Naast dat het wat extra geld oplevert is het ook super duurzaam.

Nieuwe spullen kopen

Over duurzaam gesproken. Het is ook super goed om spullen via Marktplaats te kopen. Het scheelt een hoop geld en is goed voor het milieu. Als je op zoek bent naar iets nieuws van kleding tot meubels tot een andere fiets, kijk eerst eens op Marktplaats. Vaak kun je super goede dealtjes scoren als je producten snel kunt ophalen. Sommige verkopers zijn echt handelaren. Hier kun je mooie spullen vinden maar hier kan vaak niet echt iets van de prijs af. Bij particulieren daarentegen wel. En al helemaal als het om grotere producten gaat. Als iemand een nieuwe eetkamer tafel koopt en de oude kwijt wil wil hij er natuurlijk snel van af. Er zijn tenslotte maar weinig huizen met ruimte voor 2 eettafels. Als jij dan een redelijk bod doet en aangeeft hem snel op te willen halen zou je nog best wel eens een hele goede deal kunnen maken.

Jullie Marktplaats tips

Heb je zelf nog goede Marktplaats tips? Laat het dan even weten in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.