Spaar tips

Spaar tips

Spaar tips, hier kunnen we allemaal wel wat van gebruiken. Veel mensen hebben tegenwoordig geen of weinig spaargeld. En het gekke is dat dit niets met inkomen te maken heeft. Veel mensen hebben het idee dat ze met een hoger inkomen meer zullen sparen maar dit blijkt in bijna alle gevallen niet waar. Je hebt nou eenmaal mensen met een inkomen van 2000 euro en een spaarrekening van 20.000 euro en je hebt mensen met een inkomen van 10.000 euro die aan het einde van iedere maand de eindjes aan elkaar moeten knopen. Hoeveel spaargeld je hebt heeft dus niets te maken met je inkomen. Heel erg vervelend om te horen maar helaas kun je die smoes vanaf dit moment niet meer gebruiken.

Discipline en Mindset

Wist je dat sparen voor een gedeelte discipline is maar voor een nog groter gedeelte mindset? Als je iemand spreekt met veel spaargeld moet je voor de grap eens vragen of die persoon sparen ook als leuk ervaart. Je zult er achter komen dat dit in 9 van de 10 gevallen zo is. Als je eenmaal begint met sparen en een kick krijgt van het sparen op zich kan dit verslavend werken en ook echt een sport worden. 

Als je nog even dat tientje bespaart op de boodschappen kun je die weer op je spaarrekening zetten. 

Budgetteren 

Als eerste moet je er voor zorgen dat de basis klopt. Dat doe je door te budgetteren. Maak een lijstje met al je inkomsten en uitgaven zodat je precies ziet hoe je ervoor staat. Je kunt zo ook precies zien hoe veel geld je op dit moment uit geeft aan onnodige zaken. Vaak zie je dat je meer vaste lasten hebt dan je in eerste instantie dacht.

Neem iedere cent op in je inkomsten uitgaven lijstje. Door je zelf voor de gek te houden kom je niet verder. Denk dus ook niet ‘’Ja maar dit ga ik vanaf nu niet meer doen’’. Als het een uitgave is moet het op je lijstje staan. Je kunt het bedrag later aanpassen op je lijstje op het moment dat je dit structureel niet meer uit geeft.

Voorbeeld vaste lasten lijstje

Op dit vaste laten lijstje kun je makkelijk bijhouden hoeveel je nog kunt besparen en hoeveel je al hebt bespaart. Dit motiveert om door te gaan en zorgt ervoor dat je ook niet vergeet hoeveel je al hebt kunnen besparen. Op dit manier krijg je steeds weer een fijn gevoel op het moment dat je je lijstje opent. 

Hier kun je al je vaste lasten vergelijken.

BedrijfBedragOplossingMogelijke besparingBesparing
Huur850
Zorgverzekering120
Zorg eigen risico38,50
Gemeentelijke heffingen50
Internet / TV50Onderhandelen / overstappen15
Energie120Overstappen20
Spotify10
Overlijdensverzekering4
Auto verzekering80Overstappen10
Wegenbelasting50
Sporten30
Water18
Waterschapsbelasting22,50
ANWB10Opzeggen10
Greenpeace10Opzeggen10
Netflix5,50Gezamenlijk Netflix account5
Telefoon50Overstappen30
Totaal1518,5955

Spaar tips

In de meeste gevallen kom je er nu achter dat je best nog wel wat kunt sparen door enkele lasten te schrappen of wat minder vaak eten te bestellen. Als je echt geen cent kunt sparen moet je misschien eens denken aan een Side Hustle. Als je wel een beetje over houd kun je verder met onderstaande spaar tips.

Spaar tip 1: Spaar in verschillende potjes

Zorg er voor dat al je geld geoormerkt is. Zo hebt ik zelf bijvoorbeeld onder andere 2 spaarrekeningen voor mijn 2 kinderen, een spaarrekening voor investeringen (aandelen of andere leuke dingen), eentje voor vakanties, ongeplande grotere uitgaven (kapotte wasmachine of stofzuiger) en een hoofd spaarrekening wat we alleen willen uitgeven aan een huis.

Omdat ik meerdere spaarrekeningen heb en al het geld geoormerkt is geef je het niet uit aan dingen waar het niet voor bedoelt is. Dit klinkt misschien logisch maar de meeste mensen hebben 1 spaarrekening waarvan ze alles doen. Je spaart het hele jaar en betaald hier vervolgens een vakantie van. Een week later gaat de stofzuiger stuk en ook dit gaat van dezelfde rekening. Op die manier heb je weinig zicht op waar het geld naartoe gaat en hoe je er nou echt voor staat.

Een bijkomend voordeel is dat je ook weet wanneer je geld op is. Als je 1000 euro hebt gespaard voor een vakantie zoek je dus een vakantie uit voor 1000 euro. Als je 5000 euro hebt gespaard specifiek voor een vakantie kun je dit ook met een gerust hart uitgeven. Je hebt er voor gespaard en je weet dat het je andere spaardoelen niet in de weg zit. Uiteraard wil ik niet aan bevelen om nu vakanties van dit soort bedragen te boeken maar als je hier echt veel plezier uit haalt en dit voor jou het allerbelangrijkste is moet je dat vooral doen.

Zelf heb ik al mijn spaarpotjes en spaardoelen toegevoegd aan het vaste lasten lijstje hierboven. Op die manier word sparen een onderdeel van het budgetteren. Het is immers ook net zo belangrijk als al je andere vaste lasten.

Spaar tip 2: Automatisch sparen

Maak nu iedere maand op het moment dat je salaris binnenkomt automatisch geld over naar al deze potjes. Op die manier kun je het niet vergeten en loop je niet de kans dat het geld al op is voordat het op de juiste rekening beland. Krijg je altijd je salaris op de 24e? Dan maak je dit ook over op de 24e.

Spaar tip 3: Eerst sparen, dan uitgeven

Als aanvulling op de vorige tip. Zorg ervoor dat je direct spaart als het geld binnenkomt. Veel mensen kiezen er voor om aan het einde van de maand te bekijken wat over blijft. Helaas werkt dat in de praktijk niet goed. Op die manier heb je het idee dat je nog geld hebt om uit te geven en riskeer je dat je geld al op is voordat je kunt gaan sparen.

Spaar tip 4: Streng zijn

Wees dus ook streng voor jezelf en haal niet iets uit een ander potje op het moment dat je te kort komt. Los dit altijd op een andere manier op. Dit kon je immers voordat je spaargeld had ook. Is je wasmachine stuk en zit er nog 25 euro in je potje? Helaas, dan zul je toch echt een wasmachine voor 25 euro op marktplaats moeten opzoeken. Ongeacht of je nog meer geld in een ander potje hebt.

Spaar tip 5: Kleingeld sparen

Dit is een leuke manier om ongemerkt te sparen. Wij hebben thuis een spaarpot staan voor kleingeld. Iedere keer dat je naar de supermarkt gaat en je nog een paar losse muntjes hebt kun je dit in die spaarpot gooien. Wij gebruiken dit zelf voor vakanties.

Spaar tips - zelf tellende spaarpot
Zelf tellende spaarpot

Wij hebben een spaarpot die automatisch op telt. Gek genoeg motiveert dit enorm. Je ziet het bedrag steeds groeien en krijgt er plezier in om er geld in te gooien.

Doe je alles via de pin? Misschien is het dan leuk om dit via Peaks te doen. Met een beetje geluk heb je nog wat rendement op je kleingeld ook. Lees hier meer over Peaks, beleggen met kleingeld.

Spaar tip 6: Side Hustle

De leukste van alle spaar tips en naar mijn idee ook de meest effectieve. Begin een Side Hustle. Doe in je vrije tijd iets waar je extra inkomen mee kunt genereren. Je kunt bijvoorbeeld spullen maken om te verkopen of spullen inkopen en met winst verkopen. Als je met zo’n Side Hustle een paar honderd euro per jaar of zelfs per maand kunt verdienen kun je grote stappen maken op het gebied van sparen en investeren.

Lees hier 18 ideeën voor een Side Hustle

Spaar tip 7: Aparte rekening andere bank

Ben je bang dat je toch aan je rekeningen gaat zitten? Je kunt er ook voor kiezen om een aparte rekening te openen bij een andere bank. Zorg ervoor dat je geen pinpas van deze rekening hebt en ook vooral geen internet bankieren app. Op deze manier word de stap om geld over te maken groter en is het onmogelijk om impuls aankopen te doen van dit geld.

Spaar tip 8: Koopzegels

Je kent ze misschien nog wel van vroeger, koopzegels. Bij sommige supermarkten kun je koopzegels kopen bij je boodschappen. Vaak zitten hier flinke rentes op. Je koopt bijvoorbeeld boodschappen voor 20 euro en kunt voor 10% extra koopzegels kopen. Je koopt dus 2 euro aan zegels, plakt deze thuis op in een boekje en ontvangt bij het inleveren een bepaald rentepercentage. In sommige gevallen kan dit oplopen tot 6%. Dat is natuurlijk een enorm rendement op je geld. Dit krijg je op je spaarrekening niet.

Lees hier meer over hoe je dit doet bij Albert Hein.

Spaar tip 9: Meevallers op spaarrekening

Ken je dat? Je weet dat je vakantie geld er aan zit te komen en hebt weken van te voren al gepland waar je dit aan uit gaat geven. Slecht idee! Natuurlijk moet je jezelf soms belonen als je een meevaller hebt maar beloon ook vooral je spaarrekeningen als je een meevaller hebt. Krijg je geld terug van de energie maatschappij? Top, dan kun je extra sparen. Krijg je geld terug van de belastingdienst? Direct naar je spaar rekening.

Spaar tip 10: Ziektekosten verzekeraar

Bij je ziektekosten verzekeraar kun je ervoor kiezen om je eigen risico gespreid te betalen. Hiermee elimineer je onverwachte kosten maar bouw je ook een soort spaarpotje op. Zelf heb ik niet zo vaak een dokter nodig en houd ik dus vaak het gehele bedrag over. Ik betaal 10 maanden 38,50 en krijg aan het einde van het jaar vaak 300 euro of nog meer terug. Als ik wel iets heb heb ik deze kosten al voldaan en hoef ik dus nooit onverwachts bij te betalen aan de zorg kosten.

Spaar tip 11: Spaar niet alles

Huh? Ik moet toch juist zoveel mogelijk sparen? Ja, klopt. Maar je moet wel realistische doelen stellen. Als je weet dat je graag uit eten gaat reserveer hier dan geld voor. Je moet een strak plan maken maar wel een haalbaar plan. Als je je doelen niet haalt kan dit averechts werken. Wees streng voor jezelf maar blijf wel realistisch.

Jullie spaar tips

Heb jij zelf nog goede spaar tips? Deel ze dan vooral even onder dit artikel.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.