Beginnen met affiliate marketing

Beginnen met affiliate marketing

Beginnen met affiliate marketing? Zie jij ook wel eens producten of websites waarvan je denkt: ‘’ik zou dit product veel beter kunnen verkopen’’. Wellicht is affiliate marketing dan wel iets voor jou.

Je hebt er vast wel eens van gehoord, affiliate marketing. Maar wat is affiliate marketing? Hoe kun je affiliate inkomsten creëren en hoe kun je hier mee beginnen? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Wat is affiliate marketing?

Een affiliate is iemand die een product voor iemand anders verkoopt. In ruil voor die verkoop krijg je een commissie. Hoeveel je per verkoop ontvangt hangt heel erg af van het product. Als je een fysiek product verkoopt is de commissie vaak een stuk lager dan wanneer bijvoorbeeld een cursus of verzekering verkoopt. 

Je kunt voor vrijwel alles wel een samenwerking vinden met een affiliate partner. Veel bedrijven maken hier gebruik van. Het is als affiliate dus jouw taak om het product van een ander te verkopen. Meestal gaat dit via een gepersonaliseerde link. Als mensen via jouw link op een website terecht komen en daar iets aanschaffen ontvang jij je commissie.

Voorbeelden van affiliate marketing websites zijn affiliate webshops, blogs en vergelijking sites.

Affiliate partners vinden

Affiliate partners kun je op verschillende manieren vinden. Heb je een blog over een bepaald onderwerp? Dan kun je misschien een affiliate partner in jouw niche vinden. Heb je een blog over honden? Zoek dan eens op ‘’Honden affiliate’’. Ook kun je op websites van interessante leveranciers kijken of ze iets met affiliates doen. 

Bekende bedrijven die gebruik maken van affiliates zijn bijvoorbeeld bol.com, Amazon en Coolblue.

Ook kun je kiezen voor een affiliate platform. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Daisycon en Tradetracker. Je kunt je hier aanmelden en na goedkeuring heel veel bedrijven promoten. Ook kun je hier dingen als vergelijkers vinden om op je website te plaatsen. Denk hierbij aan energie, telefoon abonnementen, verzekeringen etc.

Beginnen met affiliate marketing

Beginnen is super laagdrempelig. Je kunt bijvoorbeeld linkjes plaatsen op een blog, je Instagram maar je kunt ook een affiliate store maken. Je bouwt een webshop en linkt alle producten op het moment dat iemand op kopen drukt door naar de affiliate partner. Op die manier verdien je minder dan met een normale webshop maar heb je ook helemaal geen voorraad nodig en kun je starten met niets meer dan een domeinnaam en flink wat tijd. Iedereen kan hier dus mee beginnen.

Realiseer je wel dat het bouwen van een affiliate shop, vergelijkingssite of blog maar een klein gedeelte van het werk is. Het belangrijkste is om bezoekers op je website te krijgen die ook daadwerkelijk iets gaan kopen. Daar zit de echte uitdaging in.

Wil je tips over hoe je je website goed vindbaar maakt? Die lees je hier: Wat is SEO?

Beginnen met affiliate marketing. Stap voor stap

Stap 1: Kies een onderwerp of niche

Het is het makkelijkste om een onderwerp of niche te kiezen waar je veel over kunt vertellen. Als je iets kiest waar je veel over weet gaat het schrijven van artikelen en teksten veel makkelijker. Omdat bijna overal wel wat in te verkopen valt is het dus verstandig om iets te kiezen waar je verstand van hebt. Ben je een echte klusser? Wellicht kun je een blog beginnen over klussen in huis en de artikelen die je nodig hebt in de blogs benoemen (uiteraard met een affiliate link). Werk je op het callcenter van een verzekeringsmaatschappij? Dan heb je vast en zeker heel veel kennis over verzekeringen. Je kunt uitleggen wat voor verzekeringen mensen nodig hebben, wat gedekt word en waar ze het beste een verzekering kunnen afsluiten (affiliate). Ben je kapster? Dan kun je alles vertellen over het knippen in verschillende stijlen en natuurlijk welke producten en scharen je het beste kunt gebruiken (uiteraard weer via affiliate links).

Zoals je ziet is in bijna iedere niche wel een affiliate blog of webshop te beginnen.

Stap 2: Content

Dit is eigenlijk het allerbelangrijkste en daarom is het verstandig om hier mee te beginnen. Dit is een doorlopend proces waar je altijd mee door kunt en zou moeten gaan om succesvol te zijn en blijven. Content creëren. Teksten en blogs zorgen voor het grootste gedeelte voor je vindbaarheid en bezoekers van je website. Als je een idee hebt voor een nieuwe website kun je wellicht eerst proberen om 5 blogs te schrijven zodat je weet waar je aan toe bent en of content schrijven over je gekozen onderwerp lukt. Zoals ik al zei blijft dit altijd door gaan. Je kunt bijna niet te veel blogs hebben en het is goed om je website up to date te houden. Houd bij het schrijven van content ook alvast zoektermen in je achterhoofd. Schrijf je een blog over goedkope verzekeringen? Je zou dan een blog kunnen beginnen over ‘’De 5 goedkoopste verzekeraars’’ ‘’Is een goedkope verzekering een goed idee?’’ ‘’Goedkope vs dure verzekering’’ etc.

Stap 4: Affiliate partner vinden

Dan is het natuurlijk nog belangrijk om een affiliate partner te vinden in jouw niche. Dit kun je zoals eerder vermeld doen door te Googlen of via een platform. In eerste instantie verkoop je waarschijnlijk nog niets en moet je eerst bezoekers zien te vinden maar je bent dan in ieder geval voorbereid voor wanneer de bezoekers wel binnen komen.

Stap 5: Domeinnaam

Verzin een leuke domeinnaam en registreer deze. Om praktische redenen is een zoekterm in je domeinnaam vaak erg handig. Heb je een blog over goedkope verzekeringen, dan zou goedkopeverzekering .nl een fantastische domeinnaam zijn. Met zo’n domeinnaam kom je makkelijker hoger in de zoekresultaten. Je moet hier nog steeds flink voor aan het werk maar je hebt een voorsprong.

Stap 6: Website bouwen

Nu kun je een website gaan bouwen. Het is over het algemeen het makkelijkste om dit in WordPress te doen. Dit kun je zelf doen door stap voor stap te Googlen. Je hoeft hier niet heel veel technische kennis voor te hebben maar wel een hoop tijd. Je kunt dit ook uitbesteden maar dit kost je geld en als je affiliate marketeer wil worden zul je het op termijn toch zelf moeten doen. Zeker omdat het in eerste instantie weinig tot niets oplevert is het natuurlijk niet wenselijk om veel te investeren.

Stap 7: Bezoekers vinden

Als je website er klaar voor is en van toegevoegde waarde is voor de bezoeker word het tijd om bezoekers naar je website te krijgen. Door veel content te plaatsen zullen deze bezoekers op een gegeven moment automatisch via Google binnen komen maar in eerste instantie moet je wel wat doen om de eerste mensen op je website te krijgen. Dit kun je doen via bijvoorbeeld social media. Maak een Facebook, Instagram, Pinterest of whatever bij jouw niche past. Je kunt via groepen op Facebook ook vaak mensen vinden in jouw niche. Er zijn voor iedere groep mensen wel groepen te vinden. Kijk uit dat je niet zomaar groepen gaat vol spammen maar van toegevoegde waarde bent en af en toe wat deelt.

Stap 8: Linkbuilding

Om de website beter vindbaar te maken en wellicht ook wat bezoekers van andere websites te krijgen kun je bezig gaan met linkbuilden. Linkbuilden is links zoeken van andere websites naar die van jou. Hoe meer kwalitatief goede links naar je website hoe beter. Dit kun je doen door links te ruilen, te kopen of door bijvoorbeeld gastblogs te schrijven. Deze laatste heeft mijn voorkeur. Als je andere websites kunt vinden in jouw niche kun je aanbieden een goede gastblog te schrijven met een link naar jouw website er in.

Als je een leuke blog schrijft bestaat de kans ook dat de lezers van je gast blog ook eens op je website gaan kijken. Het is in ieder geval goed voor de vindbaarheid.

Een website met een hoge DA is over het algemeen van grotere waarde dan een website met een lage DA. Je kunt de DA van een website checken via deze link: MOZ Domain Analysis

Stap 9: Heb geduld

Vaak duurt het een tijd voordat een website echt goed gaat lopen. In eerste instantie investeer je enorm veel tijd en zul je nog geen inkomsten genereren. Het is belangrijk om hier op voorbereid te zijn en je niet zomaar uit het veld te laten staan. Als je geduldig blijft en goede content blijft uploaden, social media bij houd en regelmatig bezig bent met op originele manieren bezoekers krijgen gaat je website vanzelf inkomen genereren. En het leuke is; zodra dit begint is het vaak passief. Je investeert dus eerst heel veel maar als je het goed doet krijg je dit op een gegeven moment dubbel en dwars terug.

Ben je geïnteresseerd in meer vormen van passief inkomen? Lees dan dit artikel eens door: Passief inkomen

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.