Maakt geld gelukkig?

Maakt geld gelukkig?

Dit is natuurlijk een vraag die iedereen altijd al bezig houd. Maakt geld gelukkig? In dit artikel gaan we proberen deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Ook al lijkt iedereen er een andere mening over te hebben, is er dus wel echt een antwoord op deze vraag.

‘’Geld maakt niet gelukkig’’

Dit is een enorm bekende uitspraak en veel mensen nemen dit aan als waarheid. Maar is die uitspraak eigenlijk wel ergens op gebaseerd? In veel gevallen gebruiken mensen dit zelfs als argument ‘’Ja, geld maakt niet gelukkig hoor’’. 

Geen geld maakt ongelukkig

Laten we beginnen met het eerste feitje. Geen geld maakt je ongelukkig. Op het moment dat je geld zorgen hebt kan dit je enorm bezig houden en ervoor zorgen dat je echt ongelukkiger word. Op het moment dat je je gezin niet goed kunt onderhouden of je zelfs schulden hebt is dit een enorme last op je schouders. Daarom is het ook belangrijk om altijd zo ver mogelijk weg te blijven bij onnodige schulden. Bijvoorbeeld een dure auto op afbetaling kopen maakt je per definitie minder gelukkig als je je het niet goed kunt veroorloven. De kosten van de auto zorgen voor een druk op je schouders en die nieuwe auto maakt nauwelijks gelukkiger.

Veel geld maakt niet gelukkiger

Daarnaast zie je dat veel geld vaak ook niet gelukkiger maakt. Mensen met hele hoge salarissen voelen zich soms opgesloten en hebben het idee dat ze vast zitten aan deze goed betalende baan. Daarnaast kan er angst ontstaan voor het verliezen van dit inkomen.

Minder geld, minder zorgen

Er zit ergens een kantelpunt. Veel mensen met veel geld maken zich hier heel veel zorgen over. Echter maken mensen met te weinig geld zich ook heel veel zorgen over geld. Het is in ieder geval een feit dat geld linksom of rechtsom vaak voor een onrustig gevoel zorgt.

Daarnaast zie je ook duidelijk dat mensen in rijke landen gelukkiger zijn dan in arme landen. Dit hoeft niet te gaan over het inkomen van mensen in rijkere landen. Maar je ziet duidelijk dat het effect van welvaart in een land ook effect heeft op het geluk in datzelfde land. In de bredere zin maakt geld dus ook gelukkig.

Maar maakt geld gelukkig?

Ja, tot op zekere hoogte wel. Er is enorm veel onderzoek naar dit onderwerp gedaan en veel onderzoeken komen tot dezelfde conclusie. Geld maakt gelukkig. Op het moment dat je een aardig bedrag verdient van ongeveer 5000 euro per maand ben je statistisch gezien het gelukkigste.

Voor alle duidelijkheid, als je 2 mensen in dezelfde situatie vergelijkt maakt geld gelukkiger. Dus persoon A heeft 2000 euro inkomen, een gezond gezin en een leuke baan. Persoon B heeft 5000 euro inkomen, een gezond gezin en een leuke baan. In dit voorbeeld is persoon B statistisch gezien gelukkiger. Er zijn andere factoren die veel zwaarder mee wegen dan geld. Als persoon B bij wijze van spreken een slechte gezondheid zou hebben of een baan waar hij absoluut geen zin in heeft zal persoon A waarschijnlijk gelukkiger zijn.

Geld maakt dus gelukkig maar er zijn andere factoren die nog veel meer verschil maken. Zoals bijvoorbeeld een leuke baan. Als je een leukere baan kunt krijgen met minder inkomsten is de kans dat je gelukkiger word dus zeer aanwezig.

Spullen maken vaak niet gelukkig

Spullen maken van niet gelukkig. Als je bijvoorbeeld een nieuwe telefoon koopt ervaar je heel even een gevoel van geluk maar in de meeste gevallen is dit zomaar weer weg. Daarom is het goed om heel bewust je geld uit te geven en af en toe eens na te denken of iets je daadwerkelijk gelukkiger maakt. Als je bijvoorbeeld 1000 euro schuld hebt is de kans dat het aflossen van die schuld je gelukkiger maakt dan het kopen van een nieuwe iPhone enorm groot. Het aflossen van je schuld brengt rust en voldoening. De nieuwe telefoon zorgt alleen voor een korte kick wat als geluk ervaren word.

Soms kun je wel heel veel gemak of blijdschap ervaren van spullen maar dit is vrij uniek. Zo worden sommige mensen oprecht heel erg gelukkig van een Rolex omdat dit een soort trofee is waar ze hard voor gewerkt hebben of omdat het op een andere manier emotionele waarde heeft.

Zelf heb ik een auto waar ik heel erg blij van word. Vanaf jongs af aan ben ik een enorme auto gek en iedere keer als ik in deze auto stap ervaar ik een comfortabel gevoel. Ook kan ik enorm uitkijken naar een langere rit omdat ik geniet van die auto. Daarom kies ik er ook voor om hier geld aan uit te geven.

Zelf word ik bijvoorbeeld niet gelukkig van een nieuwe telefoon. Als ik nu een telefoon koop ervaar ik ook dat tijdelijke gevoel van geluk. Maar ik weet dat dit op langere termijn niets oplevert. Daarom heb ik nu een iPhone van ongeveer 6 jaar oud. Deze doet precies wat ik graag wil en ik zal deze ook niet vervangen totdat hij er mee op houd. 1000 euro op een spaar of beleggingsrekening levert mij gevoelsmatig meer op dan een nieuwe telefoon. Ook zal ik nooit 200 euro uitgeven aan een paar schoenen tenzij dit uit praktische overwegingen is. Op de lange termijn zullen een stel dure schoenen mij niets brengen. Daarom geef ik mijn geld daar niet aan uit.

Vrijheid

Veel mensen worden wel heel gelukkig van financiële vrijheid. Het feit dat je niet iedere dag naar je werk MOET maar het doet omdat je het leuk vind scheelt vaak heel erg veel. Als geld een minder belangrijk argument word om keuzes te maken maak je sneller de keuzes waar je echt gelukkig van word.

Als je bijvoorbeeld ondernemer bent kan geld ook geluk opleveren door zaken uit te besteden. Je geeft geld uit aan iemand die werk van je overneemt. In ruil voor dit geld krijg jij meer vrije tijd met je kinderen of heb je minder stres van projecten die af moeten. In dit geval maakt geld dus ook gelukkiger.

Passief inkomen

Zit je nog niet op die optimale 5000 euro per maand? Of wil je wellicht die vrijheid ervaren dat je niet iedere dag naar je werk gaat omdat het moet maar omdat je het graag wil? Je kunt dit bereiken door passief inkomen te creëren.  Passief inkomen is iets waar je in eerste instantie geld of tijd in investeert. En wat later geld opbrengt zonder dat je er actief voor aan het werk bent. Hier kun je meer lezen over passief inkomen.

Conclusie

Geld maakt gelukkig. Echter zijn er wel veel meer andere zaken die misschien wel veel meer invloed hebben. Daarnaast maken spullen vaak ook niet gelukkig. Ervaringen en vrijheid brengen wel meer geluk.

Eigenlijk is het dus veel belangrijker om te doen wat je leuk vind. Als je dat al doet is geld en vrijheid een hele leuke toevoeging.

Wil je je hier verder in verdiepen? Hier kun je honderden wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp terug vinden: Maakt geld gelukkig, wetenschappelijke onderzoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.