Week 6 – Yes! De lockdown is verlengd!

Mijn eigen schuld

Column: Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 6 – Yes! De lockdown is verlengd!

Hallo allemaal! Fijn dat jullie mijn blog weer lezen! In de voorgaande blogs heb ik het voornamelijk gehad over keiharde cijfers. Mijn inkomsten, mijn uitgaven, mijn schulden en hoeveel ik heb uitgegeven in januari. Op basis hiervan heb ik al een heleboel tips binnen gekregen waar ik ook veel aan heb gehad en een aantal heb ik ook al uitgevoerd. Sommige tips moeten nog even wachten maar ben ik zeker van plan om uit te voeren in de toekomst! Deze week ga ik het met jullie hebben over iets waar iedereen het spuugzat van is: de lockdown.

Disclaimer

In deze blog ga ik jullie vertellen hoe de lockdown impact heeft gehad op mij persoonlijk en ik kan je nu al vertellen dat dat positief is! Ik snap dat het voor de meerderheid van de Nederlandse bevolking niet zo positief is geweest, zelfs in mijn persoonlijke omgeving zie ik hoe zwaar mensen het hebben tijdens deze lockdown. Ik wil daarbij vermelden dat ik niet hoef thuis te werken (ik werk in een supermarkt), ik heb geen kinderen, geen huisdieren en geen vriend/man. Dus al die elementen die een lockdown bemoeilijken heb ik niet in mijn leven. Dus bij voorbaat mijn positieve gevoelens komen voort uit mijn eigen situatie en mijn eigen gevoel, dit betekent niet dat ik niet weet hoe zwaar het voor anderen mensen is!

Positieve kant

Blijkbaar ben ik niet de enige die de positieve kanten kan zien. Ik heb even wat research gedaan en blijkbaar hebben mensen nog nooit zoveel gespaard als in 2020. In totaal kwam er vorig jaar 42 miljard euro bij op spaar- en betaalrekeningen van Nederlandse huishoudens. Als je dat vergelijkt met voorgaande jaren is dat een stuk meer. Zo kwam er in 2019 ‘maar’ 21 miljard bij en in 2018 minder dan 10 miljard. Sommige mensen hebben hun inkomen groter zien worden en bij anderen is dit op peil gebleven (met of zonder steunhulp), maar daar tegenover zien we wel dat met het sluiten van winkels mensen veel minder consumeren en er dus een groter bedrag wordt overgemaakt naar de spaarrekening. Nog nooit hebben wij Nederlanders zo veel gespaard. Dat is natuurlijk niet altijd vanuit een positieve denkwijze. Deels komt deze spaarwoede voort uit angst. Angst voor het verliezen van steun en/of baan waardoor een reserve op de bank noodzaak wordt.

Nog nooit zo rijk geweest

Ik ben nog nooit zo rijk geweest. Mijn geld geef ik eigenlijk alleen uit aan boodschappen en roken. En dat was in het verleden wel anders. En als ik terugkijk ben ik daar eigenlijk heel erg blij mee. Ik heb al maanden niks nieuws gekocht, geen schoenen, geen prullen, geen dingen voor in huis, geen kleding (op twee spijkerbroeken voor mijn werk na). Ik heb nog nooit zoveel kunnen aflossen als in januari. Dat heeft natuurlijk te maken met de extra inkomsten die ik had, maar ook doordat ik zo weinig uitgeef. Niet meer wekelijks even wat drinken bij de Hema, of een ontbijtje bij de Hema, of op het terras zitten. Het bespaart mij gewoon zoveel geld en ik voel mij daar goed bij. Ik wordt als het ware gedwongen te stoppen met geld uitgeven.

Opluchting

Dus toen onze minister president afgelopen dinsdag aangaf dat de lockdown wordt verlengd tot ten minste 2 maart, was ik echt opgelucht. Gelukkig ik wordt weer een volledige maand gedwongen om niks uit te geven. Maar het zette mij ook aan het denken. Wat als de winkels zo meteen wel weer open gaan? En de horeca mag de deuren weer openen? Hoe ga ik er dan voor zorgen dat ik geen geld uitgeef? 

Ik voorzie problemen in de toekomst

Met dat beetje zelfkennis dat ik heb weet ik dat ik het moeilijk ga krijgen in de toekomst. Misschien al op 3 maart, misschien wel later. Als de winkels weer open gaan dan weet ik 100% zeker dat ik tegen bepaalde dingen ga aanlopen. Ik ga weer dingen kopen. Dingen die ik tegen mijzelf rechtvaardig met het argument dat ik ze echt nodig heb. En de vraag is dan: heb ik ze echt wel nodig? Ik weet dus wat mij te doen staat. Ik moet op zoek gaan naar een methode om ervoor te zorgen dat ik niet ga kopen wanneer de lockdown wordt opgeheven. Nu wordt ik gedwongen om niks te kopen, maar zo meteen moet ik het doen met mijn wilskracht, en die wilskracht heeft gewoon een handje nodig, hulp. Dus mijn doel voor de komende weken is op zoek te gaan naar manieren om na de lockdown ook weinig uit te geven.

Dus het doel is duidelijk: zoeken naar manieren om minder uit te geven zodra de lockdown is afgelopen. Of: zoeken naar manieren om niet meer te kopen zodra de lockdown is afgelopen. Ik zal natuurlijk om tips vragen bij vrienden en familie, maar ik wil ook jullie vragen om mee te denken. Hebben jullie misschien nog tips? Dingen die ik kan doen, of dingen waar ik rekening mee moet houden? Alvast bedankt!

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Heb je zelf schulden? Lees hier 15 tips om je schulden af te lossen.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

6 reacties

  1. Ik denk aan: pimpen
    Ga dingen opknappen, begin bij kleine dingen:
    Verf een plantenpot, een krukje of stoeltje
    Kijk in de kledingkast en vermaak kleding tot iets nieuws bijv) tips genoeg te vinden. Verf oude schoenen. Pimp iets en geef het weg als cadeau. Van de broekspijp van een oude jeans kun je heel goed een leuke zak maken om een fles wijn in weg te geven bijvoorbeeld.
    Het houdt je vd straat, geeft voldoening, is goedkoop en….je leert anders kijken naar ‘oude zooi’

    1. Maar zo’n ontbijtje bij de Hema zijn ook wel dingen die het leven extra leuk maken 🙂
      Wij hebben er normaal gesproken gewoon een maandelijks budget voor, dat werkt prima.
      Wel mooi dat mensen nu meer sparen en minder consumeren. Maar… het is natuurlijk dubbel; laten we straks, om de economie weer op weg te helpen, ajb weer wat gaan consumeren. En neem dat ontbijtje bij de Hema want we willen niet zonder de Hema.

  2. Ik kan me je gevoel wel voorstellen, ik heb zelf ook het grote geluk dat ik (tot nu toe) amper getroffen word door de lockdown en er meer geld op de rekening blijft staan omdat we simpelweg bijna nergens naartoe kunnen. Wel bestel ik regelmatig lokaal eten om zo de plaatselijke ondernemers te steunen en geef ik meer geld uit aan donaties voor plaatselijke projecten en acties.

    Enige dat ik kan bedenken is om bij aankopen jezelf te dwingen dat niet meteen te doen, maar er een paar nachten over te slapen. Wil je het dan nog steeds graag hebben, dan koop je het pas. Bij mij werkt dat altijd goed, ruim de helft schaf ik dan uiteindelijk toch niet aan.

    Tip: Ik zag in je tekst ‘ik wordt’ en ‘wordt ik’ staan, ditmaal moet tweemaal ‘word’ zijn.

  3. aankoopschriftje opstarten : 3 kolommen maken met “noodzakelijke goederen ” niet noodzakelijke wensen” , “uitgespaarde centen” Afspraak maken met jezelf dat je altijd eerst thuis in je schrift noteert wat je wil kopen, bij één van de kolommen met prijs erbij. Het voorkomt dat je direct een impulsaankoop doet en je laat je nadenken over je aankoop of het al of niet noodzakelijk is. Is het noodzakelijk dan kijk je eerst welk effect het op je maandbudget geeft, welke dingen je er voor moet laten. Als het niet noodzakelijk is en wilt het toch, stel een spaardoel op voor dat item. Indien je het toch niet koopt, schrijf je het product in de 3de kolom met prijs en kan je per maand de optelsom maken met wat je uitgespaard hebt of gekocht hebt. Het geeft een mooi visueel overzicht en doet je nadenken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.