Week 7 – Zijn sommige schulden de moeite waard?

Mijn eigen schuld

Column: Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 7 – Zijn sommige schulden de moeite waard?

Hallo allemaal! En wat fijn dat jullie alweer mijn 7e column lezen! Vorige week heb ik met jullie gehad over hoe positief de lockdown is voor mij, en wat mij dat financieel allemaal heeft opgeleverd. Deze week wil ik jullie mijn inzicht geven over of er schulden zijn die de moeite waard zijn. Zijn er dingen waar je wel voor kan lenen?

Vroeger

Je weet wel vroeger. Vroeger toen ik nog geen schulden had vertelde mijn ouders mij dat er twee dingen waren waar je wel voor mocht lenen en dat waren: huis en studie. Je mag dus lenen voor een huis, wat logisch is, ik bedoel wie heeft er 2 á 3 ton op de spaarrekening staan? En je mag lenen voor een studie. Vooral nu de basisbeurs is verdwenen snap ik dat steeds meer studenten ervoor kiezen om te lenen voor hun studie. En zoals jullie weten, heb ik dat ook flink gedaan! Dat is immers het grootste gedeelte van mijn schuld: mijn schuld bij de duo.

Bank

Maar zoals jullie weten heb ik een aantal jaren geleden ook een persoonlijke lening afgesloten bij de bank. Deze lening bestaat niet meer, aangezien mijn ouders deze voor mij begin dit jaar helemaal hebben afgelost. Ik moet het geld nog wel aan mijn ouders terugbetalen maar van die hoge rente ben ik in ieder geval af! Maar waarom heb ik deze lening in eerste instantie afgesloten?

The rocky road to Limerick

In het derde jaar van mijn opleiding staat de 2e helft daarvan in het teken van de minor. Wat je doet mag je zelf weten. Ik wilde heel graag naar het buitenland en studeren in het buitenland. Het liefst ergens waar ze Nederlands spraken dus wellicht Suriname of de Antillen. Toen ik de prijzen zag van vliegtickets en onderhoudskosten in deze landen besloot ik al vrij gauw om mijn zoekveld te vergroten naar landen waar Engels wordt gesproken. Mijn school had een aantal samenwerkingen met scholen in heel de wereld en uiteindelijk werd mijn aandacht getrokken door Ierland. Het is dichtbij, niet te ver vliegen, niet te duur, het land is mooi en de mensen aardig.

De keuze was gemaakt

School regelde bijna alles en via de school waar ik ging studeren, Mary Immaculate College in Limerick, werd er woonruimte geregeld. Uiteindelijk kreeg ik alle informatie via de mail met de vraag of ik voor aanvang even 5 maanden huur in 1x wilde betalen. Ik belde op en vertelde dat mij dit niet ging lukken en dat mijn ouders dit ook niet konden betalen. Jammer dan, alles of niets was het antwoord. Valt lenen voor huur voor je minor in het buitenland ook onder lenen voor school? Het antwoord dat ik mijzelf gaf was ja! Dus even naar het ING kantoor en een half uur later was ik €2.500 rijker. Ik betaalde de rekening en een vliegticket en in januari was ik onderweg naar Dublin.

Ierland

Een onvergetelijke ervaring

Deze tijd is altijd een bijzondere tijd. Voornamelijk omdat ik van januari tot mei Facebook herinneringen ontvang via mijn telefoon van mijn tijd in Ierland. Ik word er elk jaar weer aan herinnerd wat een leuke mensen ik daar heb ontmoet en wat een geweldige ervaringen ik daar heb opgedaan. Ik werd helemaal ondergedompeld in de plaatselijke cultuur, voornamelijk door mijn drie Ierse huisgenoten. Na een maand was mijn perfecte school Engels afgeslacht tot Engels met een Iers accent en Ierse slang.

Samen met een grote groep andere uitwisselingsstudenten werden er excursies gepland en allerlei leuke feesten georganiseerd. Mijn huisgenoten namen mij mee uit naar clubs, Ierse style, en nodigde mij in het weekend uit om bij hun te komen logeren. Ik heb in deze tijd mensen ontmoet uit alle landen, geleerd over een heleboel culturen en een flink deel gezien van Ierland. Rond mijn verjaardag kwamen mijn ouders en een aantal vriendinnen voor een paar dagen langs en ik kon hen laten zien hoe mijn leven eruit zag hier in Ierland.

Weer thuis

Eenmaal thuis waren de €2.500 op. Alles was uitgegeven aan deze geweldige ervaring in het buitenland. Wat ik had moeten dus was gelijk aflossen op deze rekening, maar dat heb ik niet gedaan. Wat ik wel heb gedaan is de lening negeren en niet kijken naar hoe de lening groeide en groeide tot het bedrag op 1 januari 2019 was gegroeid tot ongeveer €3.300.

Spijt?

Ik heb nooit spijt gehad van deze lening. Het afsluiten van deze lening heeft ervoor gezorgd dat ik wat levenservaring kreeg, nieuwe mensen leerde kennen en andere culturen heb ervaren. Met sommige van deze mensen heb ik nog steeds contact en ik betrap mij erop dat wanneer ik Engels spreek, ik dit nog steeds doe met een licht Iers accent. Ik vond het 100% de moeite waard om dit geld te lenen voor dit doel.

Maar dat betekent niet dat ik helemaal geen spijt heb. Waar ik wel spijt van heb is mijn gedrag toen ik weer in Nederland aankwam. €800 aan rente wat ik af kan tikken puur en alleen omdat ik zo dom was om die lening te negeren. Nu nog steeds ben ik mijn ouders aan het aflossen, nog steeds ben ik niet af van die lening. Ik ben wel af van de bank, maar de lening is gewoon verplaatst. Ik heb spijt dat ik niet toen al ben begonnen met aflossen. Dat is waar ik spijt van heb.

Zijn er dingen waar je wel een lening voor kan afsluiten? Ja zeker weten! Is het beter om hier van tevoren voor te sparen? JA!!!! En als dat niet lukt is het dan verstandig om gelijk te beginnen met aflossen? JA!!!! Mijn minor in Ierland heeft mij meer geleerd dan ik van tevoren had kunnen bedenken. Tot vandaag de dag leert het mij hoe om te gaan met mijn geld en mijn schulden. Nu nog steeds word ik geconfronteerd met de gevolgen van mijn reis, daar heb ik van geleerd, en het betekent niet dat ik spijt heb dat ik deze reis ooit ben begonnen! 

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Heb je zelf schulden? Lees hier 15 tips om je schulden af te lossen.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.