Besparen op energiekosten – 14 tips

Besparen op energiekosten – 14 tips

Besparen op energiekosten. Energie is vaak 1 van de dikste rekeningen op het gebied van vaste lasten. In dit artikel gaan we jou tips geven om te besparen op je energie lasten. Dit is goed voor je portemonnee én voor het milieu.

1. Overstappen

Dit is degene waarmee je over het algemeen de grootste besparing kunt doen. Door over te stappen van energie leverancier kun je zo een paar tientjes besparen. Zorg er wel voor dat je altijd zelf overstapt en een vergelijker gebruikt. Zo bespaar je optimaal. Stap dus nooit over als je benaderd word om over te stappen door bijvoorbeeld deur aan deur of telefonische verkopers. Vaak zijn de aanbiedingen waarbij je gratis iPads of vakanties krijgt ook niet de goedkoopste optie. Meestal zijn minder bekende aanbieders als Budget energie goedkoper dan bijvoorbeeld Vattenfall.

Je kunt hier zelf de beste deal vinden: Energie vergelijker

2. Led verlichting

Led verlichting is een goede en laagdrempelige manier om te starten met energie besparen. De investering is relatief klein en je kunt direct beginnen met besparen. Je hoeft de lampen maar 1 keer te vervangen en profiteert hier vervolgens elke dag van. Door led lampen te gebruiken kun je zo een paar tientjes per jaar besparen. Stel je eens voor dat je door simpelweg een lamp te vervangen een paar euro per maand kunt besparen. Makkelijker kan niet, toch?

3. Energie zuinige apparaten

Heb je nog een oude vriezer staan? Of gebruik je regelmatig een wasmachine uit het jaar 0? Dan is het misschien goed om deze te vervangen. Dit soort apparaten gebruiken vaak heel erg veel energie. Als je nog een regelmatig gebruikt apparaat hebt staan die je ooit van je oma gekregen hebt kun je vaak veel besparen door deze te vervangen voor een nieuwer model met een goed energie label.

4. Isoleren

Isoleren helpt ook flink om te besparen op je energie kosten. Je kunt dit natuurlijk heel serieus aanpakken door bijvoorbeeld vloer isolatie of het vervangen van al je ramen. Je kunt ook klein beginnen met tochtstrips en dergelijke. Maak alle kieren en naden dicht en plaats tochtstrips onder de deur.

5. Kachel

Kies welke ruimtes je graag wil verwarmen en welke niet. Door kachels in een bijkeuken of ongebruikte slaapkamers uit te zetten kun je flink besparen. Ook kun je besparen door de kachel standaard een graadje lager te zetten. Heb je de kachel altijd op 21 graden staan? Deze kan prima op 20. Dit scheelt flink in de stroomkosten en je bent hier in een mum van tijd aan gewend. Je kunt ‘s avonds ook kiezen voor een dekentje of warme trui in plaats van de thermostaat een paar graden hoger.

6. Wassen

Was je vaak op 60 graden? En draai je uitgebreide programma’s? Vaak is kleding niet echt vies en kun je best voor een korter en zuiniger programma gaan. Kijk eens kritisch naar de programma’s en kies wat voor jou het beste werkt.

Ook kun je de was ophangen in plaats van alles in de droger te stoppen. Het is natuurlijk wel makkelijk maar lang niet altijd nodig. Ook is een droger vaak niet heel goed voor je kleding en gaat je kleding dus ook nog langer mee als je het ophangt. Dubbele winst. 

7. Slimme thermostaat 

Installeer een slimme thermostaat en programmeer deze zo dat je kachel nooit meer onnodig aan staat. Vaak vergeet je de kachel uit de zetten. Dit is natuurlijk enorm zonde. Als je kachel regelmatig een aantal uren voor niets aan staat kun je hier flink op besparen.

besparen met zonnepanelen

8. Zonne-energie 

Zonnepanelen zijn natuurlijk de ultieme manier van energie besparen. Het is in eerste instantie een flinke investering maar op termijn verdien je dit altijd terug. Ben je van plan om nog 10 jaar in je huidige woning te blijven wonen? Dan is het een uitstekend idee om te investeren in zonnepanelen. Soms kun je ook subsidie krijgen om de investering deels te dekken. Controleer dit goed voordat je de panelen laat plaatsen. Zonnepanelen zorgen ook voor waardevermeerdering van je woning mocht je deze ooit weer willen verkopen.

9. Laptop vs desktop

Een laptop verbruikt veel minder energie dan een desktop computer. Het scheelt ook nog een hoop ruimte. Daarnaast kun je er ook nog voor kiezen om je laptop vooral op het werk op te laden. Dan heb je helemaal geen energiekosten meer. 

10. Vriezer ontdooien

Zorg ervoor dat er geen laag ijs in je vriezer ontstaat. Als dit het geval is is het verstandig om de vriezer te ontdooien en goed schoon te maken. Op die manier werkt het koelelement het beste en is je vriezer veel zuiniger. 

11. Staat alles echt uit?

Heb je apparaten in huis die alleen incidenteel gebruikt worden? Zorg er dan voor dat deze ook niet in het stopcontact zitten. Sommige apparaten blijven stroom gebruiken, ook als ze uit staan. Ook verbruiken bijvoorbeeld oudere adapters altijd een beetje stroom.

12. Warmtepomp

Een warmtepomp kan zorgen voor een fors lagere energierekening. Ook hier kun je soms subsidie voor krijgen. Vaak verdien je deze investering in een paar jaar weer terug. Vervolgens begint het echte verdienen. Ook zorgt dit voor waardevermeerdering van je woning.

Het was de bedoeling om uit te leggen hoe dit ongeveer werkt maar misschien is deze video wel zo duidelijk.

13. Water besparende douchekop

Dit is een aanpassing die je snel kunt terug verdienen. Een water besparende douchekop zorgt ervoor dat je…… Je snapt het wel!

14. Radiatorfolie

Een radiator zit vaak tegen een buitenmuur aan. Deze radiator geeft warmte af aan de voorkant maar natuurlijk ook aan de achterkant. Eigenlijk warm je dus de buitenmuur op. Niet helemaal nodig. Je kunt dit beperken door radiatorfolie te gebruiken. Dit is magnetisch folie wat je zo op de achterkant van je radiatoren kunt plakken. Wederom een makkelijke snelle manier om te besparen op je energiekosten.


Deze tips kunnen afhankelijk van je huidige situatie een flinke besparing opleveren. Begin altijd met kijken of je kunt overstappen. Meestal levert dit de meeste besparing op. Daarnaast is het ook nog eens een van de makkelijkste opties.

Heb je zelf nog tips voor besparen op energiekosten? Reageer ze dan even onder dit artikel!

En lees hier meer tips om snel geld te besparen.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.