Iemand helpen met schulden – 9 Tips

Iemand helpen met schulden – 9 Tips

Iemand helpen met schulden. Heb je iemand in je directe omgeving die schulden heeft opgebouwd? En wil je die persoon graag helpen. In dit artikel lees je wat je wel en wat je juist niet moet doen om iemand te helpen met schulden.

Tip 1: Leen nooit geld

Het is heel verleidelijk om geld te lenen aan iemand met schulden. Zeker als het bijvoorbeeld je kind of een ander familielid is. Het is belangrijk voor deze persoon om zelf schulden op te lossen. Door simpelweg geld te lenen vergroot je het probleem vaak alleen maar. Je kunt op veel meer andere manieren helpen.

Tip 2: Creëer overzicht

Het is belangrijk om overzicht te creëren. Dit is altijd de basis van schulden oplossen. Je moet eerst precies weten wat er aan de hand is alvorens je een plan kunt maken om de schulden op te lossen.

Maak overzichten van de inkomsten, uitgaven en schulden. Dit kun je doen in een simpele tabel in Excel of Numbers.

Voorbeelden:

Schulden

SchuldeiserBedragRenteHuidige maandelijkse regeling
Belastingdienst€ 3500,004%€ 100,00
Roodstand bank€ 999,0010%€ 10,00
Zorgverzekeraar€ 750,002%Nog geen regeling
Auto lening€ 5200,0012%€ 200,00
Duo€ 9800,000,1%€ 50,00
Totaal€ 20249,00
€ 360,00

Inkomsten

InkomstenBedrag
Salaris€ 1344,00
Huurtoeslag€ 200,00
Zorgtoeslag€ 50,00
Kinderbijslag€ 40,00


Totaal€ 1634,00

Zorg dat je elke euro mee neemt in deze overzichten. Het is enorm belangrijk om precies te weten wat de huidige situatie is. Op basis van deze overzichten kun je een plan gaan maken om af te lossen.

Als je alle uitgaven inzichtelijk hebt kun je ook kijken of het mogelijk is om te Besparen op vaste lasten. Vaak kun je door te vergelijken tientallen tot honderden euro’s per maand besparen. Dit geld kan weer gestoken worden in het aflossen van schulden.

Tip 3: Onderhandelen met schuldeisers

Heb je alle schulden, inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet? Dan kun je proberen om met bepaalde schuldeisers te onderhandelen. Laat dit altijd door de persoon zelf doen maar help met een plan maken. Schrijf samen brieven of bel instanties. Probeer goede betalingsregelingen te treffen die de persoon ook na kan komen.

Tip 4: Wees begripvol

Het is vaak erg lastig om ineens openheid te geven over schulden. Vaak is dit iets wat al een tijdje speelt en brengt het ook schaamte met zich mee. Wees altijd begripvol en ga iemand niet de les lezen op het moment dat diegene het eindelijk aan durft om de hele situatie uit te leggen.

Tip 5: Probeer te ontdekken waar het ontstaan is

Waardoor zijn de schulden ontstaan? Is er een gebrek aan inkomen? Of heeft de persoon wellicht de post een tijd niet geopend?

Tip 6: Praat er regelmatig over

Zorg dat je regelmatig contact houd over hoe het gaat. Als je 1 keer een middagje praat over de schulden zijn ze niet opgelost. Vaak zijn dit langdurige trajecten. Daarom kan de persoon in de schulden er enorm veel baat bij hebben als je regelmatig vraagt hoe het gaat en helpt het overzicht te bewaren. Zo zal diegene minder snel weer in de problemen belanden.

Tip 7: Hou je eigen grenzen in de gaten

Zorg ervoor dat je de ander helpt om zelfredzaam te worden en neem vooral het probleem niet over. Het is en blijft niet jouw probleem dus trek het ook vooral niet naar je toe. Motiveer de andere persoon om het samen op te lossen en om overzicht te creëren. Je kunt tenslotte ook niet altijd blijven helpen.

Tip 8: Kom afspraken na

Zorg ervoor dat afspraken na komen centraal staat. Zowel tussen jou als de persoon die je helpt als tussen de persoon en de schuldeisers. Veel schuldeisers hebben veel liever een regeling van 20 euro in de maand waar ze niet naar om hoeven te kijken en die altijd nagekomen word dan een regeling van 100 euro die altijd net te laat komt of helemaal niet komt. Stel dus realistische doelen en zorg dat afspraken nagekomen worden.

Tip 9: Wees bewust van je eigen kunnen

Misschien ben je goed met geld maar besef wel dat je geen professional bent op het gebied van schuld hulpverlening. Zit de persoon die je wil helpen echt tot over zijn of haar oren in de schulden? Verwijs ze dan door naar schuldhulpverleners van de gemeente. Deze professionals krijgen vaak meer gedaan dan jij zelf en hebben veel contacten en ervaring op dit gebied.

Ook interessant: 15 tips om uit de schulden te komen.

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.