Week 20 – Back to basics: een goed budget

Mijn eigen schuld

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 20 – Back to basics: een goed budget

Wat mij opvalt aan hoe ik nu met mijn geld om ga en hoe ik dit vorig jaar deed is dat ik niet echt meer werk met een budget. Toen ik begon met structureel werken aan mijn schulden had ik een laag inkomen en een weekbudget van €50 voor alles. Boodschappen, ergens een drankje doen enz. Alles moest van deze €50 betaalt worden. En dat ging maandenlang heel erg goed. Nu doe ik dat eigenlijk niet meer. Ik tel aan het einde van de maand alles bij elkaar op en dat heb ik uitgegeven. Misschien toch maar weer werken met een budget?

Weer even erin komen

Ik ga eerst even weer beginnen met een weekbudget en geen maandbudget. Even weer erin komen. Dus deze week ga ik een budget maken voor week 21. En in mijn column van volgende week zal ik een budget maken voor een maand. 

Ik ga per categorie een bedrag apart zetten. Om dit te berekenen ga ik kijken wat ik gemiddeld vorig jaar heb uitgegeven, maar ook de eerste vier maanden van dit jaar. In verband met de inflatie.


2021 gem. per maand2022 gem. per maandVerschilWeekbudget week 21
Boodschappen€195,22€212,89*€17,67€50
Kleding€71,77€90,77€19€0
Cadeaus€58,19€16,16-€42,03€0
Verzorging€37,75€124,93€87,18€0
Eten/bestellen€68,28€170€101,72€25
Kaartpot€23,56€7,50
Overig€71,81€126,55€54,73€17,50
Vervoer€60
Totaal


€160

*Wat mij opvalt terwijl ik terug kijk naar de uitgaven van de boodschappen is dat ik ze vanaf november vorig jaar iedere maand zie stijgen. Terwijl ik toch redelijk elke week hetzelfde haal. In januari gaf ik €169,79 uit aan boodschappen, in februari €195,33, in maart €226,45 en in april €259,54.

Nu geef ik eigenlijk in elke categorie gemiddeld meer uit dan vorig jaar. Deels is dat te verklaren door de inflatie, maar een groot deel is ook uit te leggen door het feit dat ik meer verdien en ook meer uitgeef.

Verantwoording

Boodschappen
Voor deze categorie heb ik mijzelf een budget gegeven van €50. Persoonlijk denk ik eigenlijk dat dit te veel is. Ik heb nog twee porties lasagne in de vriezer en een portie spaghetti. Ik heb nog vis, schnitzels en volgens mij ook nog kip. Ik heb nog een half brood en ijsjes en ik heb ook nog een kilo aardappels en een aantal potjes groenten. Maar ik heb het idee dat ik iets vergeten ben.. dus ik houd deze even op €50. Dit is in ieder geval minder dan het gemiddelde per week voor 2022.

Eten/bestellen
Voor deze categorie heb ik mijzelf een budget gegeven van €25. Er staat verder niks op de planning qua uit eten, maar er komt een lang weekend aan met Hemelvaartsdag en ik wil mij toch indekken mocht ik willen lunchen of met iemand het terras op ga.

Kaartpot
Voor deze categorie heb ik een budget van €7,50. Vaste inleg per week is €5 + als je verliest het verschil in punten. Ik zal vast niet met 250 punten verliezen, maar toch handig om het in te dekken.

Overig
Een vaasje hier, een kaarsje daar, een tijdschrift hier en een lampje daar. Maar even rustig aan doen deze week. Maar je weet nooit wat er stuk kan gaan of wat je nodig hebt. Dus toch een budget van €17,50.

Vervoer
Omdat ik werk heb buiten mijn woonplaats heb ik de auto weer even in mijn bezit voor zes weken. Nog vier weken te gaan en heb nu al een lege tank. Lang leven rijden naar Almere voor een sollicitatie gesprek waar ik het helaas niet ben geworden. De prijzen rijzen de pan uit voor benzine en voor een volle tank ben ik tussen de €60 en €70 kwijt. Dit hoef ik trouwens niet elke week te budgetteren maar ik ga hem wel voor €60 vol gooien volgende week.

Voor kleding, cadeaus en verzorging heb ik niks gebudgetteerd. Heb geen kleding nodig, klaar. Heb verder niks gepland qua verzorging en verwacht ook geen rekeningen en heb volgende week geen feestjes, verjaardag, trouwen of wat dan ook. Dus dat betekend dat ik dit ook niet hoef te budgetteren.

Dit was de column van deze week. Voor nu wens ik jullie een hele fijne zondag en tot volgende week!

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.