Week24 – Even een financiële update

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 24 – Even een financiële update

Op dit moment speelt er best wel veel in mijn leven. Vrijdag was mijn laatste dag lesgeven op Urk, ik ga nieuwe energietarieven betalen, heb mijn inkomen doorgegeven aan de belastingdienst en ben mij aan het houden aan een budget. Ook kreeg ik de afrekening van Vitens voor mijn waterverbruik. Op al deze vlakken zal ik jullie deze week een update geven.

Laatste dag

Vrijdag was mijn laatste werkdag op het Berechja College op Urk. Ik heb daar in totaal zes weken gewerkt en wist van tevoren dat het een tijdelijke baan zou zijn. Ik heb een mooie bos bloemen gekregen als bedankje. 

Nu deze baan is afgelopen realiseer ik mij dat mijn laatste dag op het Aeres ook steeds dichterbij komt. Nog drie weken school en dan is het vakantie. Over drie weken ben ik werkloos.

Om dit tegen te gaan heb ik mij voornamelijk gefocust op vacatures in het onderwijs. Waarvan ik er deze week nog op twee heb gereageerd. Als ik hier negatieve reacties op krijg dan zal ik weer moeten solliciteren buiten mijn vakgebied om. Het liefst in mijn woonplaats zodat ik weer kan besparen op de kosten van de auto. Over de voortgang hiervan zal ik jullie natuurlijk op de hoogte houden.

Nieuwe energietarieven

Ook heb ik een email gekregen van Greenchoice dat er per 1 juli nieuwe variabele tarieven gaan gelden. Dit is hoe de ontwikkeling van mijn energieprijzen zich de laatste tijd hebben ontwikkeld.

Energie tarieven

Vooral met die gasprijs ben ik blij. Door de vermindering energiebelasting betaal ik eigenlijk nauwelijks voor stroom. Maar dat gastarief is heel vervelend. Nu zijn de beheerkosten, vaste leveringskosten en de prijs van de gas zelf verlaagd.

Ik heb er wel voor gekozen om mijn maandbedrag te behouden en niet te verlagen. Ik blijf dus €75 per maand betalen. Greenchoice gaf een maandbedrag van €50 aan, maar ik betaal liever iets meer. Desondanks ben ik wel blij dat de tarieven omlaag gaan. Ook al heb ik het idee dat het in oktober weer hoger wordt omdat de winter er dan aan komt. Maar we zullen zien.

Belastingdienst

Ook heb ik bij de belastingdienst opnieuw een schatting van mijn inkomen gegeven. Dat is heel moeilijk voor mij. Ik weet natuurlijk precies wat ik bruto heb verdiend in de eerste vijf maanden van het jaar, maar vanaf juli ben ik werkloos en dan is het lastig om een inkomen door te geven. Ik heb besloten voor die maanden het minimumloon voor 32 uur door te geven. Ongeveer €1.350 per maand. Mocht dit anders zijn in de toekomst dan kan ik dit natuurlijk altijd nog doorgeven.

Begin juli krijg ik een nieuw bedrag te horen en dat gaat dan pas per 20 juli in. Voor juni krijg ik dus nog het oude bedrag aan toeslagen op mijn rekening. We houden het in de gaten!

Hoe gaat het met mijn budget

Ik had er al iets over gedeeld op mijn Instagram pagina: mijneigenschuld. Want 15 juni heb ik even een ‘we zitten op de helft’ update gegeven. De eerste 15 dagen van juni heb ik €287,51 uitgegeven. Met een budget van €600 betekend dat, dat ik nog €312,49 over heb voor de tweede helft van juni. Dat wordt een stuk moeilijk want nu ik niet meer fulltime werk heb ik meer vrije tijd. Dat is lastig, maar ik weet het van tevoren dus hier kan ik rekening mee houden.

Omdat ik zo meteen geen baan meer heb, wil ik er wel voor zorgen dat ik zo min mogelijk van mijn spaargeld moet gaan gebruiken. Daarom zal mijn budget voor juli hoogst waarschijnlijk een stuk lager uitvallen. Maar stiekem hoop ik natuurlijk nog steeds op een baan in het onderwijs vanaf eind augustus.

Water, Vitens

Ook kreeg ik deze week mijn afrekening van het water. En dit is de schade:

Verbruik 8 mei 2021 – 6 mei 2022:​29 m3

Verbruik 16 mei 2022 – 7 mei 2021:​28 m3

Mijn nieuwe termijnbedrag:​€8,35
Mijn oude termijnbedrag:​€7,92

Ik ga dus €0,43 meer betalen per maand ten opzichte van het vorige jaar. Dat is nog te overzien. Maar ik heb dus wel 1 m3 meer verbruikt dan vorig jaar. Kan ik dat nog verminderen? Ik ga het zeker proberen!

Een flinke update over een aantal financiële zaken. 

Bedankt voor het lezen, nog een fijne zondag en tot volgende week!

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.