De afzeik cultuur in Nederland

De afzeik cultuur in Nederland

De afzeik cultuur in Nederland. Voor veel mensen is het enorm spannend om voor zichzelf te beginnen. Vooral omdat iedereen er altijd wel een mening over heeft. Sterker nog. De kans dat de mensen die het dichtst bij je staan je helemaal niet steunen in je beslissing is vrij aanwezig.

Op een of andere manier hebben we in Nederland een cultuur waarin we elkaar altijd moeten afzeiken. Als iemand een bedrijf begint staan mensen in de rij om te zeggen dat het toch niks word. Vervolgens begrijpen ze niet waarom je jaren lang veel te hard werkt voor veel te weinig inkomen. En als het dan lukt? Dan is het je komen aanwaaien, of je werkt juist veel te veel, heb je geluk gehad, pronk je te veel met hoe goed het gaat of krijg je opmerkingen als ‘’Ja, geld maakt geld hé?’’.

Kortom, je kunt het nooit goed doen. Probeer je hier zo weinig mogelijk van aan te trekken en besef je dat het nooit goed is. Vaak is dit een stukje onzekerheid en angst van andere mensen. Mensen die geen fijne werksituatie hebben en wel fantaseren over wat anders doen maar het simpelweg niet aan durven. Als je dan iemand anders ziet die het wel aan durft en die wel bereid is om hard genoeg te werken is dat enorm confronterend en ga je diegene proberen af te schilderen als onverantwoordelijk of misschien wel dom. Puur en alleen zodat je zelf geen actie hoeft te ondernemen.

Trek je dus absoluut niets aan van wat een ander zegt. Heel Nederland werpt zichzelf op als adviseur in welke branche dan ook als je voor jezelf gaat beginnen. Als je een claim maakt of een idee hebt staan er altijd mensen in de rij die het beter weten. Deze mensen doen het overigens zelf meestal niet. Trek je eigen plan en zorg dat je alleen adviezen van mensen die echt weten wat ze doen aan neemt.

En denk hier ook vooral aan de volgende keer als een vriend of familielid een sprong in het diepe wil wagen. Respecteer deze persoon en laat merken dat je oprecht blij bent voor diegene. Voel je jaloezie op komen? Weet dan dat dit jouw eigen probleem is en niet van degene die de sprong wel durft te wagen. Support de mensen in je directe omgeving en probeer ze te motiveren in plaats van af te branden.

Het klinkt zo simpel en logisch maar helaas is het niet zo vanzelfsprekend. En weet ook dat je niet de enige bent die hier doorheen gaat. Iedere ondernemer of iedereen die zijn kop boven het maaiveld uit steekt heeft hier mee te maken. Zorg dat je het tegendeel bewijst en je keihard blijft werken voor wat volgens jou het beste is.

Lees hier al onze artikelen over Motivatie en Ondernemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.