Starten met ondernemen – Veel gemaakte fouten

Starten met ondernemen – veel gemaakte fouten

Starten met ondernemen. Ben je van plan om een eigen onderneming te starten. Dan moet je nog flink aan de bak. Uiteraard verschilt het per bedrijf wat je allemaal moet regelen om te kunnen starten. In dit artikel geven we je een basis to do lijstje wat onmisbaar is als je een succesvolle onderneming wil opbouwen. Deze lijst bevat zowel praktische simpele zaken als zaken die mensen vaak over het hoofd zien.

Focus houden 

Heb je wel eens gehoord van Shiny Object Syndrome? Dit is iets wat in bijna iedereen zit. Je ziet steeds iets nieuws en leukers om te doen. Daardoor verlies je je focus. Zorg ervoor dat je je focus houd op 1 verdienmodel of 1 manier van vermarkten. Optimaliseer dit en ga pas verder met het volgende als je het eerste onder de knie hebt. Begin dus niet 6 bedrijven tegelijk en begin op dezelfde dag met adverteren via Facebook, Google en SEO. Zorg dat je iets helemaal onder de knie hebt voordat je aan het volgende begint.

Perfectionisme is de grootste vijand van productiviteit

Iedereen kent ze wel. Mensen die 3 jaar nadenken over het starten aan een eigen onderneming. Mensen die 3 maanden investeren in het laten maken van het perfecte logo. Moet het nou oker geel zijn? Of toch nog iets donkerder? De harde realiteit is dat je in dat tempo nooit iets gaat bereiken. Perfectionisme is de grootste vijand van productiviteit. Zorg ervoor dat je dingen goed doet maar zorg er ook vooral voor dat je tempo hoog ligt. Ze zeggen wel eens: de laatste 10 procent kost 90 procent van de tijd. Laat daar waar mogelijk die laatste 10 procent ook vooral liggen. In de meeste gevallen is het perfect doen helemaal niet zo belangrijk. Uitzonderingen daar gelaten. Als je bijvoorbeeld accountant of notaris bent kun je je uiteraard niet veroorloven om je werk niet 100% goed te doen.

Kort samengevat, begin gewoon en ga meters maken.

Marktonderzoek

Zorg dat je goed marktonderzoek doet. Het klinkt misschien als een open deur maar toch starten er iedere dag bedrijven die helemaal geen bestaansrecht hebben. Mensen verzinnen een dienst of product waar simpelweg helemaal geen vraag naar is. Dit is de absolute basis dus besteed hier wel tijd aan. Kijk in je directe omgeving maar ook online of er vraag is naar jouw product of dat je een relevant probleem op lost. Zorg ervoor dat je weet hoe je geld gaat verdienen voordat je gaat starten met ondernemen.

Verkoop strategie

Denk ook goed na over je verkoop strategie. Je kunt nog zo’n goed idee hebben maar je moet het wel in de markt kunnen zetten. Simpelweg de beste in iets zijn of je onderscheiden is niet genoeg. Mensen moeten weten wat je doet en waarom ze voor jou moeten kiezen. Denk dus goed na over hoe je je dienst of product in de markt zet.

Webshop

Heb je een product en is je verkoop strategie een webshop starten? Dit is helaas geen verkoop strategie. Als je een webshop start krijg je niet automatisch klanten. Denk dus na over hoe je bezoekers en kopers op je webshop krijgt.

Website

Inmiddels weten de meeste ondernemers wel dat je een website nodig hebt om jezelf te presenteren. Maar waar het vaak wel mis gaat is de vindbaarheid. Wederom, je kunt nog zo’n mooie website hebben maar zonder bezoekers heb je daar helemaal niets aan. Zorg dus dat je een manier vind om bezoekers op je website te krijgen. In veel branches is dit vaak makkelijker dan je in eerste instantie zou denken.

Meer weten over bezoekers op je website krijgen? Website vindbaar maken

Leningen

Voor sommige bedrijven heb je een startkapitaal nodig maar in veel gevallen is dit helemaal niet het geval. Veel ondernemers kiezen er voor om direct schulden te maken. Probeer dit te voorkomen. Wil je timmerman worden? Je hoeft niet direct een splinternieuwe Volkswagen te leasen en met splinternieuw gereedschap voor de dag te komen. Koop liever een ouder gebruikt autootje, zoek wat tweedehands gereedschap bij elkaar en probeer zo langzaam wat te sparen en zo langzaam te investeren. Dit geeft je de vrijheid om iets anders te doen mocht je dat willen. Daarnaast voelt het ook veel beter om die mooie auto te rijden als je het zelf eerst verdient hebt.

Starten als ondernemer

Te weinig vragen

Veel ondernemers willen om in eerste instantie aan de bak te komen voor een laag tarief werken. Hier zit natuurlijk wel wat in maar je moet jezelf wel serieus nemen. Als je een opdrachtgever tegen het lijf loopt die op de lange termijn werk heeft moet je niet aanbieden om voor 15 euro per uur te gaan werken. Zo maak je het praktisch onmogelijk om in de toekomst je tarief naar 30 of 40 euro te verhogen. Daarnaast zullen veel opdrachtgevers je ook niet serieus nemen.

Voor je het weet doet het verhaal de ronde dat je voor dit soort tarieven werkt en word het steeds lastiger om een serieus bedrag te vragen voor je diensten.

Lees hier meer over je tarief bepalen!

Realistische verwachtingen

Zorg er ook voor dat je realistische verwachtingen hebt. Het starten van een nieuwe onderneming gaat vaak met vallen en op staan. Ook kan het zijn dat je de eerste maanden helemaal niets verdient of in ieder geval te weinig om jezelf te onderhouden. Hou daar rekening mee en zorg dat je een plan hebt om die tijd te overbruggen. Voor jezelf beginnen heeft super veel voordelen maar het is niet altijd makkelijk in het begin.

Business coaching

Veel startende ondernemers kiezen ervoor om dure trainingen te volgen bij business coaches. Dit heeft eigenlijk alleen zin als je al bezig bent en je specifiek weet waar je tegen aan loopt. Als je voordat je een bedrijf hebt een training van 2000 euro gaat volgen kun je je geld net zo goed door het toilet spoelen. Je hebt geen mogelijkheid om de tips direct in de praktijk te brengen en daarnaast kun je de vragen die je echt geld opleveren niet stellen.

Alles is tegenwoordig online te vinden. Je hoeft dus geen dure trainingen te volgen. Heb je een vraag? Type hem in op Google of Youtube. Desnoods in het engels. Je kunt overal een antwoord op vinden. Wil je echt graag een training volgen van een of andere Guru? Doe dat als je een paar ton om zet. Dan kun je het betalen en kun je daarnaast door kleine aanpassingen te doen je omzet serieus verhogen.

Concurrenten kopiëren 

Het kan natuurlijk verleidelijk zijn om concurrenten te kopiëren. Echter is het vaak beter om je te onderscheiden. Als je iemand na doet loop je altijd achter. Daarnaast zal dit ook vanzelf gaan opvallen. Probeer je eigen plan te trekken. Het is altijd goed om bij iemand anders inspiratie weg te halen maar ga niet een ander na doen.

Starten

Starten met ondernemen begint natuurlijk met…… starten. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt en dat je bovenstaande punten begrijpt en toe kunt passen. De start van je onderneming is niet het inschrijven bij de kamer van koophandel of het uitzoeken van boekhoud programma’s. De eerste stap is een goede basis creëren. Wil je een blog starten? Begin dan met blogs schrijven. Wil je eigen gemaakte producten verkopen? Ga dan eerst die producten maken. En probeer ze te verkopen via je directe omgeving, Marktplaats of Facebook. Zorg er in ieder geval voor dat je begint met de dingen die er echt toe doen. Start met ondernemen. Begin niet met randzaken regelen.

Heb je tips of opmerkingen over starten met ondernemen? Laat het dan even weten in de reacties!

Lees hier al onze artikelen over Ondernemen.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.