Week 12 – Vaste lasten gaan omhoog

Mijn eigen schuld

Column: Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 12 – Vaste lasten gaan omhoog

Hallo allemaal, en wat leuk dat jullie weer lezen! Vorige week heb ik het met jullie gehad over het kopen van goede schoenen en een nieuwe riem! Deze uitgaven waren een keuze. Deze week ga ik het met jullie hebben over mijn vaste lasten die veranderen en wat niet echt mijn eigen keuze is.

Belasting, belasting, belasting

Ik heb het al eens eerder met jullie gehad over de gemeentelijke heffingen en belastingen. Januari en februari waren voor mij de maanden dat ik deze niet hoefde te betalen, aangezien ik deze in tien termijnen betaal. Maar nu is het maart en is de tijd aangekomen dat ik deze weer maandelijks moet gaan betalen. Ik heb jullie al verteld over wat ik per jaar ga betalen, maar nu zal ik met jullie delen wat dit mij maandelijks gaat kosten. 

Gemeentelijke heffingen: €37,65
Waterschap: €15,04

Totaal: €52,69

Mijn vaste lasten gaan dus omhoog met €52,69 per maand. Maar goed iedereen betaalt gemeentelijke heffingen. Ik heb nog gekeken of ik recht op kwijtschelding, maar helaas daar verdien ik te veel voor. Dus ergens volgende week wordt dit weer voor het eerst afgeschreven.

Hoeveel televisie kijk ik eigenlijk?

Ik heb het eerder vermeld in een column, maar 6 maanden geleden heb ik de KPN gebeld, gevraagd om korting, en deze heb ik toen ook gekregen. In plaats van bijna €60 betaalde ik €32,50 per maand voor televisie en internet. Helaas duurt de korting maar 6 maanden, en wat ik niet realiseerde, maar wat achteraf heel logisch is, is dat ik een nieuw contract had afgesloten voor een jaar. Dus dat betekent dat ik deze maand al meer ga betalen. Maar omdat ik die korting niet op de eerste van de maand heb gekregen wordt het een beetje opgedeeld. Deze maand betaal ik €48,11 en vanaf volgende maand betaal ik weer de volle mep. Ik kan niet vinden hoeveel dat is, maar ik kan me nog heugen dat het hoog in de €50 is. Laten we zeggen €58? Dat is dus een verhoging van €25,50. Daar staat tegenover dat ik eigenlijk heel weinig tv kijk. Misschien nog geen 2 uur in de week. Ik kijk voornamelijk Netflix. Dus nieuw plan. Ik zit de volgende 6 maanden uit, schaf een Chromecast aan en zeg mijn tv-abonnement op, en ik houd het internet. Of dit bij de KPN is weet ik nog niet, maar ik zal na de zomer nog even wat research doen naar misschien wel een goedkoper alternatief.

In totaal zullen mijn vaste lasten dus stijgen met €78,19.

Hoe zit het met de liefde van mijn leven?

Maar het goede nieuws is dat er ook weer een vaste last verdwijnt van het lijstje. De liefde heb ik, tot nu toe, nog niet gevonden. Maar desondanks heb ik wel mijn abonnement bij Lexa opgezegd. Dus dat betekent een vermindering van €8,49. Er is nog hoop, want mijn abo blijft actief tot en met 31 maart, maart misschien moet ik me maar weer behelpen met Tinder. Als je deze €8,49 aftrekt van de stijging van €78,19 dan is het bedrag nu nog: €69,70

Wordt dit in de toekomst nog minder? Jazeker! Mijn schoolgeld bijvoorbeeld betaal ik voor de laatste keer in april. Dus in mei vervalt er weer een vaste last ter waarde van €112,95. En in juli eindigt mijn contract met de ANWB. Je weet wel die verzekering die ik heb terwijl ik geen auto heb… Dat is weer €10,84 minder. En zo probeer ik dit jaar iedere keer weer iets minder kwijt te zijn aan mijn vaste lasten. Maar voor nu moet ik het even zien te redden met een verhoging.

Hoe is het gegaan met mijn tijdelijke side hustle?

Nou dames en heren, de verkiezingen zijn voorbij! En ik kan trots benoemen dat ik geholpen heb bij het democratische proces in mijn eigen gemeente. Op maandag 15 en woensdag 17 maart heb ik gewerkt als stembureau medewerker. Niet als onderdeel van mijn vrijwilligerswerk, want je krijgt hier namelijk voor betaald. Ook al moet ik zeggen dat het een fijne ervaring was. De maandag was misschien een beetje saai, omdat er niet zo heel veel stemmers kwamen, maar de woensdag heb ik geen moment stil gezeten. Voor deze twee dagen en de online training die ik moest doen ontvang ik €225. Hier moet nog wel belasting vanaf. Wanneer ik het krijg? Ik heb geen flauw idee, maar dat ik het krijg is zeker. Wat ga ik doen met het geld? Aflossen! Alles wat ik extra op mijn bankrekening krijg bijgeschreven gaat gelijk door naar het aflossen van mijn schuld. En volgend jaar met de gemeentelijke verkiezingen ga ik mij zeker weten weer aanmelden!

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.