Goede sollicitatiebrief schrijven

Goede sollicitatiebrief schrijven

Goede sollicitatiebrief schrijven. Je ziet soms de meest vreemde en knullige sollicitatiebrieven voorbij komen. Je hebt maar 1 kans voor een eerste indruk. Zeker in deze tijd. Als je een echt leuke baan wil scoren zul je dus moeten opvallen in een stapel sollicitaties. In dit artikel gaan we jou vertellen hoe jij die nieuwe baan kunt scoren en kunt opvallen tussen alle andere sollicitanten. 

Verdiep je in het bedrijf

Verdiep je altijd goed in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Lees niet even de homepagina door maar bekijk wat het bedrijf doet. Wat ze de afgelopen tijd bereikt hebben en hoe ze zich onderscheiden van de concurrentie. Kijk of je een interview met de baas of nieuwsartikel over het bedrijf kunt vinden.

Een kort stukje over wat je precies aanspreekt aan het bedrijf en waarom jij er graag zou willen werken is een super mooie aanvulling op je sollicitatiebrief. Maak dit persoonlijk en aansluitend op het bedrijf.

Niet te lang

Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief niet te lang is. Probeer op te vallen in minder dan 1 A4tje. Degene die de sollicitaties in behandeling neemt heeft een hele stapel liggen en dus geen tijd om hele boekwerken door te nemen. Bovendien kun je de echt interessante dingen kort samenvatten en aangeven dat je er in een persoonlijk gesprek graag meer over verteld.

Copy Paste

Je gelooft het bijna niet maar er zijn een hoop mensen die Googlen naar ‘’Goede sollicitatiebrief’’ of ‘’Unieke sollicitatie’’ en gewoon gedeeltes kopiëren. Dit komt verschrikkelijk dom over. Zeker omdat je niet de enige bent en de kans aanwezig is dat de werkgever diezelfde openingszin al 24 keer eerder gelezen heeft. Daarnaast kunnen werkgevers ook Googlen en de eerste zin van jouw sollicitatiebrief intypen. Als diegene dat doet ben je zo goed als kansloos.

Vraag anderen wat ze jouw kwaliteiten vinden

Het is altijd lastig om te bedenken wat precies je kwaliteiten zijn. Vraag aan een collega die je echt goed kent of iemand anders in je directe omgeving wat zij denken dat jouw kwaliteiten zijn.

Foto

Plaats altijd een foto op je CV. Maak een mooie foto of laat een mooie foto maken. Dit hoeft niet professioneel te zijn maar zorg wel dat het een leuke representatieve foto is. Niet een half dronken foto in een shotjes bar dus. Dit maakt het een stukje persoonlijker en een werkgever wil ook graag dat je er representatief uit ziet.

Opmaak

Een echt mooie opmaak van je CV en sollicitatiebrief helpen je bij het vinden van een baan. Je kunt je CV extra netjes maken door deze te ontwerpen in bijvoorbeeld Canva. Dit is een gratis online fotobewerkingsprogramma. Hier zijn ook verschillende templates te vinden om inspiratie op te doen. Maak het natuurlijk wel helemaal je eigen. Het is juist de bedoeling om origineel te zijn.

Mooie-CV-voorbeeld
Voorbeeld-nette-CV

Solliciteren

Is het gelukt om een super goede sollicitatiebrief te schrijven je heb je een mooie CV gemaakt? Dan kun je nu gaan solliciteren.

Een schot hagel

Heb je echt een baan nodig? Print 50 sollicitatiebrievenen CV’s uit en stop ze netjes in een plastic mapje. Ga vervolgens bij alle bedrijven langs waar je wel zou willen werken. Stel jezelf voor en geef ze je CV en open sollicitatie brief. Een werkgever vind dit vaak leuk en origineel. Zo blijf je voor in het hoofd zitten op het moment dat ze iemand nodig hebben. En als ze je al eens gezien hebben is de kans vele malen groter dat je uitgenodigd word voor een sollicitatiegesprek.

Ga dus niet bellen of mailen. De kans is groot dat je mail niet eens echt goed gelezen word of dat je op een verkeerd moment belt. Als je in het desbetreffende bedrijf staat kun je veel beter inschatten of je op het juiste moment komt.

Heb je nog vragen?

Aan het einde van ieder sollicitatie gesprek krijg je eigenlijk altijd de vraag ‘’Heb je zelf nog vragen?’’. Bereid 1 of 2 simpele vragen voor zodat je niet met je mond vol tanden staat. Uiteraard hoeft dit niets serieus te zijn maar op het moment dat je weet dat je niet met je mond vol tanden staat ga je een stuk geruster zo’n gesprek in.

Wil je echt indruk maken op je toekomstige werkgever? Dat doe je door deze vragen te stellen aan het einde van je sollicitatiegesprek.

  • Wat doet uw beste werknemer om zichzelf te onderscheiden van de rest?
  • Wat is de visie van uw bedrijf?
  • Is er iets wat ik kan leren om mijzelf nog geschikter te maken voor deze functie?
  • Is er iets aan mij waar u nog niet enthousiast over bent?

Stuur een paar uur na je gesprek ook nog even een bedank mailtje waarin je verteld dat het een leuk gesprek was. Op deze manier blijf je in de gedachten van degene die de uiteindelijke keuze gaat maken.

Uitstraling

Zorg dat je er altijd representatief uit ziet op het moment dat je gaat solliciteren. Loop niet op je oude vertrapte sportschoenen en in een joggings broek naar binnen. Je hebt maar 1 kans voor een eerste indruk.

Verdiep je in de persoon

Verdiep je niet alleen in het bedrijf maar ook in de persoon waar je een eventueel sollicitatiegesprek mee hebt. Vaak kun je via Facebook of Linkedin al best wat te weten komen over degene waar je het gesprek mee hebt.

Heb je zelf nog tips voor een goede sollicitatiebrief? Laat het dan even weten in de reacties!

En lees hier meer over geld verdienen.

5 reacties

  1. Goeie tips! Heel veel sollicitaties in 1x langs brengen heeft mij als “jonkie” vaak snel aan een baantje geholpen! Zeker een goeie tip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.