Wat is smartengeld en wanneer heb je er recht op?

Wat is smartengeld en wanneer heb je er recht op?

Heb je een ongeval gehad en daarbij letselschade opgelopen? Dan kun je in aanmerking komen voor verschillende schadevergoedingen. Een voorbeeld van zo’n schadevergoeding is smartengeld. 

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een schadevergoeding van immateriële schade door letsel. Denk dan aan bijvoorbeeld pijn of psychische klachten. Wanneer je letselschade hebt opgelopen door de schuld van een ander, dan kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen. Is er sprake van immateriële schade? Dan kun je smartengeld claimen. 

Om hoeveel gaat het?

Het vaststellen en berekenen van de hoogte smartengeld is niet makkelijk. Dat komt doordat immateriële schade niet direct zichtbaar is, waardoor dit moeilijk omgezet kan worden naar een geldbedrag. Daardoor kan het ook lang duren voordat je de hoogte van de vergoeding weet. De hoogte van het smartengeld wordt pas bepaald wanneer letsel is genezen, of wanneer verdere genezing of verbetering van het letsel niet meer mogelijk is.

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding. Denk dan aan zaken als de leeftijd van het slachtoffer, de ernst van het ongeval, de ernst van het letsel en de duur van de (eventuele) ziekenhuisopname. Elke zaak is weer anders, wat betekent dat het lastig in te schatten is wat de vergoeding precies gaat zijn. Zo kun je bij gering letsel vaak tot €2.000 aan smartengeld krijgen, en bij zwaar tot zeer zwaar letsel zelfs tussen de €43.000 en €76.000. Maar nogmaals: iedere zaak is anders, wat betekent dat dit bij jouw zaak ook anders kan zijn. 

Smartengeld claimen

Wil je dit claimen? Dan moet de letselschadezaak voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet er een tegenpartij zijn die aansprakelijk kan worden gesteld en moet er bewijs zijn van die aansprakelijkheid. De aansprakelijk gestelde tegenpartij moet financieel verhaal kunnen bieden. Daarnaast moet er bewijs zijn dat het letsel het gevolg is van het ongeluk en moet er sprake zijn van een medische eindsituatie. Je kunt je bij het claimen van letselschade laten bijstaan door bijvoorbeeld een letselschade expert of advocaat.

Dit is een gesponsord artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.